Haberler

Motivasyonu artırma yöntemleri

Mert Çuhadaroğlu

Mert Çuhadaroğlu

Yazar
25.08.2021 02:17

Bahaneler ile ilgili yazımda motivasyonu artırarak bahaneleri yenmenin daha kolay olabileceğinden bahsetmiştim. Her ne kadar herkes için geçerli olabilecek yöntemler bulmak zor olsa da bugünkü yazımda genel olarak işe yarayabileceğini düşündüğüm bazı yöntemleri paylaşmak istedim.

Kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak bakıldığında hedeflerinizin olması sizi motive eden bir unsurdur, bu nedenle hedeflerinizi belirlemek motivasyon açısından ilk adım olabilir.

Eğer hedefleriniz varsa ikinci aşamaya geçebiliriz.

Motivasyon sadece fiziksel bir enerji olarak düşünülmemelidir, aynı zamanda duygusal ve/veya ruhsal bir enerjidir. Bu nedenle genel olarak enerjinizi artırmak belli bir hedefe yönelik motivasyonu da artıracaktır.

Yeni şeyler öğrenmek, meraklı olmak, yeni deneyimlere açık olmak da motive edicidir. Genel hayat rutininizin dışına çıkıp farklı şeyler yapmak, farklı ortamlarda farklı insanlarla sohbet etmek sizi istekleriniz konusunda motive edebilir. Sizin yapmak istediğiniz şeyi başarmış insanlarla konuşmak da bir yöntem olarak çoğu zaman işe yarar.

Yapmak istediğiniz şeyin zor olduğunu düşündüğünüzde motivasyon azalır, bu nedenle genellikle yapılması istenilen şeyi küçük parçalara bölerek yapmak işinizi kolaylaştırır, her seferinde bir adım olarak planladığınızda gözünüzde büyümeyecektir.

Küçük zaferler elde ettiğinizde kendinizi ödüllendirmeyi de ihmal etmeyin, ödül mekanizması da motivasyonun önemli bir parçası olabilir.

Motivasyon anlamında sizi güçlendiren ve zayıflatan düşünceleriniz ve duygularınız hakkında düşünüp bir liste yapmak da işinize yarayabilir, bir farkındalık kazanmış olursunuz.

Çevresel faktörler de belli konularda önemlidir, genel olarak sizi destekleyen çevresel şartlarda motivasyonu korumak daha kolay olacaktır.

Ve son olarak unutmayalım ki motivasyonu besleyen en önemli enerji hareket enerjisidir. Çok fazla düşünüp plan yapmak yerine bir yerlerden başlamak işinizi kolaylaştırır. Motive olunca başlamak yerine başlayınca motive oluyorum şeklinde düşünmeye alışın.

Sevgi ile kalın.

title