Haberler

Kendimize değer vermek

Mert Çuhadaroğlu

Mert Çuhadaroğlu

Yazar
19.10.2022 11:34

Hayat yolculuğunda kendisi ile güzel bir ilişki kuran, kendisine değer veren kişilerin yolculukları daha kolay ve keyifli geçer. Kendimize değer vermek için neler yapabiliriz? Başlangıç aşaması kendimizi takdir etme alışkanlığını geliştirmek olabilir. Sürekli olarak kendisini, yaptıklarını ve hayatını eleştiren bir insanın kendisine değer vermesi de çok zor olacaktır.

Daha sonra başarı tanımınızı gözden geçirmenizi öneririm. Eğer sizi çok fazla zorlayan bir başarı tanımınız varsa bu da kesinlikle işinizi zorlaştırıyor olabilir. Benzer şekilde hedeflerinizi de gözden geçirin lütfen, gerekirse çıtayı biraz aşağıya çekin, ya da kendinize verdiğiniz süreyi uzatın, hayat bir yarış değil, sürekli hedef peşinde koşmak insanı bir süre sonra yoracaktır.

İnsan sürekli olarak geleceğe doğru bakıp hedefime ulaşmak için ne kadar yolum kaldı diye düşünmemeli, bazen de geçmişe dönüp bakıp neler başarmışım, ne kadar yol almışım şeklinde konuya yaklaşmalı, bunu yaptığımız ölçüde kendimize saygı duymamız ve kendimize değer vermemiz kolaylaşır.

Ayrıca kendinize sözler verirken dikkatli olun lütfen, kendimize verdiğimiz sözleri tutmazsak bir süre sonra kendimize olan güvenimiz azalabilecektir.

Hayatta belki de en önemli kavram sevgi; kendimizi severek başlayalım o halde. Kendinizi daha fala sevmek ve kendinize daha fazla değer vermek için nasıl düşünmeye veya neler yapmaya ihtiyacınız var? Bu sorunun cevabı üzerinde düşünerek başlayabilirsiniz.

Ayrıca kendinize ve sevdiğiniz şeyleri yapmaya zaman ayırmayı ihmal etmeyin lütfen, kendisine değer veren insan olmanın önemli alt başlıklarından birisi bu konudur.

Kendimizi diğer insanlarla karşılaştırmak kendimize verdiğimiz değeri azaltan bir unsur olarak karşımıza çıkabilir, hayat bir yarış değil, herkes kendi kulvarında ilerliyor, bu nedenle mutlaka bir karşılaştırma yapmak istiyorsanız kendinizi kendinizle karşılaştırın, bir yıl önce bu konuda nasıldım, şimdi nasılım diye bakabilirsiniz örneğin.

Son olarak da diğer insanlar ne düşünür, ne söyler kısmına olabildiği ölçüde az takılmaya çalışın lütfen, herkes bir şeyler düşünür, fikir beyan eder, daha önemli olan siz ne düşünüyorsunuz kendiniz ve hayatınız hakkında, buradan doğru bakmaya çalışın.

Kendinize daha çok değer vereceğiniz güzel bir dönemin başlangıcı olmasını dilerim.

Sevgi ile kalın.

title