Haberler

Paragraf okulu

İdris Bayram

İdris Bayram

Eğitim Yöneticisi / Uğur Okulları
16.05.2022 11:17

Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenciyi 5 Haziran 2022'de yapılacak LGS heyecanı sardı. Bu heyecana buyurun birlikte ortak olalım…

Ders: Türkçe

Konu: Paragraf Okulu

Hepimizin bildiği ve hep yanıldığı en belirgin ders Türkçedir.

''Ayrı mı, birleşik mi?''

''Vurgu başta mı, sonda mı?''

''Kesme işareti var mı, yok mu?''

''Fiil mi, isim mi?''

Türkçe dil bilgisinden önce gelen en önemli konu tabii ki de paragraftır. Bir soruyu ve hatta o upuzun soruyu hakkıyla çözebilmek adına yapabileceklerimizin sınırı yok!

Soru kökünden başla!

Bir paragrafın bembeyaz bir kağıttaki asil duruşu sessiz bir varlıktır. Ne zaman ki öğrenci soruyu okur, soru tüm ahengiyle bir senfoniye döner. İşte, iyi bir sonuç için organize bir iş yapmalısın bundan sonra.

''Öğretmenim, önce simsiyah yazıyı mı okuyoruz?''

Ta kendisi…

Soruyu hangi amaçla okuduğumuzu bilmek için ilk iş tabii ki de ''soru kökü''…

Şıklar şık mı?

Bir göz at…

Asıl meseleye gelmeden şıkları bir retinandan geçir. Okuryazar bir genç beyin olarak dört şıkkın sana ne anlattığını düşün ve…

Benden ne istiyor?

Soru kökünden sonra paragrafın senden tam olarak ne istediğini anlamaya çalış. ''Yapılmıştır, yapılmamıştır.'' kavramlarına dikkat et! Altı çizili kelime veya cümleyi birinin senden bir şey istediği ve halletmen gerektiği imasıyla oku.

Üşenme, oku!

İlk şıklar daima kafa belası bir hal alır. İşte, tam da bu dediğin an hata zinciri başlar. Bir, bilemedin iki saniye kazanmak için dört şıkkı okumadan çözdüğün her soru; bir bardak suyu deniz sanıp içine atlamaktan başka bir yanılgı deryası değildir.

Uzun ince bir yoldasın!

''Uzun soru, kolay sorudur.'' mottosuyla başla ve kelimeleri tek tek zihin telaffuzundan geçir.

Tüm sınav için sana verilen süreyi, tüm sınav için kullan. Yani uzun, kısa demeden çözümlerine devam et.

Her sorunun yazarı farklı!

Sınavda ortalama paragraf sorularının farklı hazırlayıcısı yani yazarı var. Ama ''bence'' dediğin o an soruyu kendine göre yorumlayacağının habercisi. ''Sen sorudan ne istiyorsun?'' değil, ''Yazar soruyla ilgili senden neler istiyor?'' ona bak. Sana göre kahve inanılmaz bir içecek olabilir ama yazar kahvenin zararlarından bahsediyordur. O zaman kırk yıllık tüm hatırı unut, ve yazara kulak ver!

İşaretle ve kurgula!

Soruda altı çizilmesi gereken detayları belirle ve altını çiz. Tüm işaretleyicilerini kullandıktan sonra işine yarayacaklarla tıpkı bir film senaryosu gibi kurguna başla.

Assolistler en son çıkar!

Muhteşem bir sahnenin assolisti en son teşrif eder. Bir paragrafta ana fikir ve genellemeler büyük olasılıkla en son gelir. İstisnai durum elbette ki var. Ama şarkıya giriş için assolisti bekle derim.

''Her şeyi yaptım ama olmuyor hocam.''

Sakin ol ve usulca kalemini yere bırak! Gözlerini ov ardından diğer sorulara geç. Elbet buluşacaksınız tekrar. Bu böyle yarım kalmayacak!

Bol bol paragraf tüket!

Tüm bu teknikleri denediniz ama olmuyorsa bilin ki pratik tahtanız bomboş. O zaman tüm zamanların sınav tayfalarına sesleniyorum:

''Paragraf Okulu'' nun en iyi öğrencisi olmak için her gün en az yirmi paragraf sorusu tüketin ve uyuyun sabaha bir şeyciğiniz kalmaz.

title