Haberler

Ne olsa kendini sevmezsin?

Elif Zorcan

Elif Zorcan

Yaşam ve Kariyer Koçu Eril&Dişil Denge Eğitmeni
17.01.2021 10:49

Ne olsa kendini sevmezsin?

Sık sık instagram takipçilerime sorarım bu soruyu. Bazı danışmanlıklarımda da sorarım.

Bunun üzerine pek çok kişi farklı cevaplar verir.

Yalan söylersem diyen olur, kötü şeyler yaparsam diyen olur. Öfkelenirsem, küçük düşersem, yanlış şeyler yaparsam ve bu liste uzayıp gidebiliyor.

Hadi gel biraz tefekkür edelim bu konu üzerinde.

İnsan neden yalan söyler? Neden öfkelenir, neden yanlış şeyler yapar, ve ya neden küçük düşer?

Yalan söylemeyi ele alalım. Yalan söyleme ile alakalı bir uzmanı dinlemiştim ancak ismini not edecek bir yerde olmadığımdan maalesef bilgi veremiyorum. Ancak konu öyle çok dikkatimi çekti ki, dediklerini unutmadım.

Bir insan 2 yaşında yalan söylemeye başlıyormuş günde 3 adet yalan ile. Sonra 3 yaşında günde 5 yalan söylüyormuş. 5 yaşına geldiğinde günde 7 yalan derken hızla artan bir eğilim gösteriyormuş yalan söyleme grafiğimiz. Ve yetişkin bir insan ortalama günde 50-60 yalan söylüyormuş. Çok şaşırdım bunu duyunca. Çünkü saat sorulduğunda bile dakika ile söylemeye dikkat edecek kadar hassasım. Anneliğimde de çocuklarımın davranışlarında da bu konuda son derece ihtimam gösteriyorum.

Ama uzmanın konuşması henüz bitmemişti. Ve ekledi. Aslında dedi, bazen nasılsın sorusuna bile, iyiyim demek yalan olur. A ha! anlamıştım.

Evet çocuklarıma yalan söylemiyordum ama bazen doğru söylememek için konuyu değiştiriyordum. Mesela işe gitmediğim zamanlarda, anne nereye gidiyorsun diye sorduklarında, gezmeye gidiyorum desem (pandemi öncesi tabi) itiraz edeceklerini ve ağlayacaklarını bildiğimden, bi işim var, gelirken de markete uğrayacağım diyorum. Evet arkadaşımla görüşmek bi yerde iş sayılabilir ve gerçekten de markete uğrayacağım ama bu doğru söylediğim anlamına gelmiyor.

Yani konu ile bağlayacak olursam, yalan söylememin ya da birinin yalan söylemesini ardında bile aslında bir korku, güvensizlik ve çaresizlik hissi olabileceğini fark etmeni sağlamak.

Hani kendini yalan söylerse sevmeyeceğini düşünen biri var ya, aslında kendini korumak için yalan söylemek zorunda hissettiğini bilse, söylediği o yalan için bile kendine kızar ve kendini sevmekten vazgeçer miydi sence?

Yanlış anlaşılmasın, mevzu yalan söylemeye teşvik değil. Ya da bu konuyu tartışmaya açmak değil. Ancak büyük ve tehlikeli olmadığı sürece kişinin kendini korumak için söylediği yalanlardan dolayı, kendinden vazgeçtiğini görmeni sağlamak.

Duygusal ihtiyaçlarımı görmediğim, kendime özsevgi, özşefkat ve özel ilgi vermediğim, kendimi önemsemediğim her an aslında kendimi ihmal etmiş oluyorum. Ve bu durum beni kendimi sevmekten uzaklaştırdıkça aslında ben kendi kimliğimden kopuyorum.

Öyleyse, spoiler vermekten gurur duyarım ki, her ne olursa olsun, ve ben ne yapmış olursam olayım kendimi severim doğru cevap olacak.

Lütfen sen de kendine bunu sık sık hatırlat.

Mesela, en sevdiğin çiçeklerden al kendine bir demet. Ya da en sevdiğin çikolata ile şımart kendini. Büyük ve pahalı değil ama tam da kalbine dokunacak. Sana özel hissettirecek şeyi, kimseden beklemeden kendin için yap.

Unutma önce sen..

Sevgiler

Elif

title