Haberler

Neden yalan söylemeyi tercih ederiz?

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog
17.12.2021 10:18

Yalan söylemek herkesin bir kaçış noktası durumudur. Herkes yalan söylemeye meyillidir. Ancak yalan söylemenin altında yatan gerekçeler farklılık gösterebilir. Yalan söylemenin bir sürü nedenleri olabilir. Örnek verecek olursak eğer; bireyin yalan söylerken kendisini iyi hissetmesi, yapılacak eleştirilerden kaçmak, eğer doğruyu söylerse başına kötü bir durum geleceğinden korkma, onaylanma ihtiyacı ya da konuşurken anlattığı şeyi yalanla abartarak bahsetme, bir olayda çözüm bulamadığı zamanlarda yalan söylemeye daha meyilli olurlar.

İnsanlar ilgi çekmek adına da yalan söyleyebilirler. Birey narsistik duygularını beslemek adına da yalan söyleyebilir. Bunların haricinde birey kendini yalan söylemeye zorunlu hissediyor ise ve bunu düzenli olarak yapıyorsa bu durum patolojik bir hal almasından kaynaklı bir uzmandan destek alınmalıdır.

Ancak bu durumlar bireyin ailesini, iş ve sosyal hayatını olumsuz şekilde etkiler. Birey, olumsuz durumlardan kurtulmak içinde yalan söyleyebilir ama bu durumdan kurtulmasına yarar sağlamadığı gibi daha da olumsuzluğa sürükleyebilir.

Birey yalan söylediği zaman aile, sosyal ve iş hayatını olumsuz etkilemektedir. Birey, sosyal hayatında karşı tarafa üstünlük sağlamak için yalana başvurabilir. İş hayatında o anı kurtarmak amaçlı yalana sığınabilir. Ancak aile hayatında, yani ikili ilişkilerde söylenen yalanlar karşılıklı olan güveni sarsacaktır. Karşı tarafın duygularını suiistimal edilmesine neden olacaktır. Yalan söylenen bireyler aldatmaya daha yatkın diyebiliriz. Çünkü karşı tarafın güvenini sarsacaktır. Bir ilişkiye yalan girdiği zaman sağlıklı bir ilişki beklememeliyiz. Yalan söyleyen birey, karşısındaki insanı rahatlıkla kandırabilir. Hayatınızda özellikle ikili ilişkilerinizde yalandan ne olursa olsun uzak durmalısınız.

title