Haberler

Çocuklarda tuvalet eğitimi

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog
04.06.2021 01:59

Tuvalet eğitimi, çocuğun okula başlamadan önceki döneminin bir parçasıdır. Aile bireyleri çocuklarının tuvalet eğitimini hızlı şekilde kazanmasını istemektedir. Bu sebepler genel olarak çevresel faktörler, kreşler kayıt olacak çocukların tuvalet eğitimi almış olması için şart koymaları, annelerin bez ile uğraşmak istememeleridir. Aile bireyleri ne kadar bu sürece kendilerini hazır hissetseler de esas olarak çocukların kendilerini hazır hissetmeleri oldukça önemlidir.

Çocuklar 18 aydan önce mesane kontrolü sağlayamaz ve birçok çocuk 24 aylığa kadar tuvalet eğitimini kazanamayabilir. Çocuğunuza tuvalet eğitimini başlamadan önce fiziksel, davranışsal ve bilişsel becerilerinin bazılarını kazanmış olması gerekmektedir. Bunlara ek olarak tuvalet eğitimin yanında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

İlk olarak tuvalet eğitimine başladıktan sonra gündüzleri çocuğunuzun altına bez bağlamamalısınız. Tuvalet eğitiminde bazen istenilmeyen olaylarla karşılaşılabilir. Bu gibi olaylarda çocuğunuza kızmayın, suçlamayın ve utandırmayın. Bu dönemde abartılı olmayacak şekilde başarısından dolayı çocuğunuzu övebilirsiniz.

Çocuğunuz olumsuz bir dönemden geçiyor ve stres altındaysa tuvalet eğitimini ertelemelisiniz. Çocuğunuz size karşı direnir ya da eskiye dönmeye çalışırsa tuvalet eğitimine ara verebilirsiniz. Sizin tutumunuz çok önemlidir. Oldukça sakin olmalısınız ve baskıcı bir tutum sergilememelisiniz.

title