Haberler

Cinsel istismara karşı susma

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog
29.06.2021 02:55

Gündemde konu olan cinsel istismar bireyin kendi isteği dışında cinsel eyleme tecavüz ya da taciz olarak bu duruma maruz kalmasıdır.

Cinsel taciz; bireyle cinsel ilişki yaşamak ya da bunu ima edici tavırda bulunmak, çeşitli şekillerde fiziksel temas halinde olmak, cinsel bölgelere dokunmak ya da cinsel ilişkiye girme teşebbüsünde bulunmak gibi farklı şekillerde görülmektedir.

Cinsel istimara çoğunlukla kız çocukları uğruyor gibi düşünsek de onlar kadar erkek çocukları da cinsel tacize uğramaktadır. Sadece çocuklar olarak değil ergenler ve yetişkinlerde de cinsel istismar sıklıkla görülmektedir.

Çocuğun, cinsel tacize en güvendiği kişiler tarafından yaşamış olması en büyük duygusal hasara sebep olmaktadır. Çocuğun ileriki hayatında her zaman suçluluk ve güven problemi yaşamasına neden olur. Yaşları ilerledikçe problem daha da büyümektedir. En yakınları tarafından uğradıkları taciz duygusal olarak hasara yol açarken bir yandan da bu durumu çocuğun ailesine söylemesi ve onların bu yaşanılan olaya toplum baskısından kaynaklı ya da çocuklarına inanmadıklarından dolayı olayın hiç yaşanmamış gibi davranmaları söz konusudur. Çocuk yaşadığı olayın etkisiyle büyük bir travma yaşarken, bir de ailesinin inanmayışıyla kendini yalnız hisseder. Böylelikle çocuğun üzerinde ciddi problemlere yol açar.

Peki çocuğunuzun cinsel istismara uğradığını nasıl anlarsınız?

Cinsel bölgesinde bir problem var ise,

Birinin kendisine dokunmasını istemiyor ise,

Fiziksel olarak hiçbir sebep yokken karın ağrıları var ise,

Uyku düzeni bozuldu ise,

Sürekli duş alma isteği var ise,

Tuvaletini kaçırıyor ise,

Yaşının gereğinden büyük olarak cinsel davranış ya da sözleri içinde ise,

Cinsellikle alakalı oyunları abartılı şekilde oynuyor ise,

Saldırgan davranışlar sergiliyor ise,

Sürekli huzursuzluk içinde ise,

İntihar eğilimi mevcut ise,

Yemek yeme düzeni bozuldu ise,

İletişim kurmuyor ise,

Etrafındaki insanlardan uzaklaşıyor ise,

İnsanlardan kaçıyor ve onları kendine düşman olarak görüyor ise

Mutlaka bir uzman ile görüşmeli ve destek almalısınız.

Unutmayın ki taciz ciddi bir konudur ve asla üstü örtülemez. Bu konuda uzman birinden destek almaktan çekinmemelisiniz. Çocuğunuzun beyanına güvenmeli ve kendisini yalnız bırakmamalısınız.

title