Haberler

Yayıncı Ragıp Zarakol'un Yargılanması

"Garabet Heceya'nın İzmir Güncesi: Bir Ermeni Doktorun İzmir Güncesi" Adlı Kitabın Yazarı Dora Sakayan, Yayıncı Ragıp Zarakolu'nun Beraati İçin İstanbul Adliyesi 2. Asliye Hukuk Mahkemesine Mektup Yazdı. Sakayan Mektupta, "Yalnızca Kitabı Dikkatle Okumanız, İyimserliğin Nasıl Allak Bullak Olduğun...

¨Garabet Heceya`nın İzmir Güncesi: Bir Ermeni Doktorun İzmir Güncesi¨ adlı kitabın yazarı Dora Sakayan, yayıncı Ragıp Zarakolu`nun beraati için İstanbul Adliyesi 2. Asliye Hukuk Mahkemesine mektup yazdı.

Sakayan mektupta, ¨Yalnızca kitabı dikkatle okumanız, iyimserliğin nasıl allak bullak olduğunu anlamanız gerek. Zarakolu`nun kitabının yayınlayacağını duyduğumda içim coşkuyla doldu. Herkese haber vermeye başladım. İnsanlar buna inanmakta güçlük çekiyorlardı. Ben insanları bugünün Türkiye`sinin farklı olduğuna, Türkiye`nin demokrasiye yürüdüğüne inandırmaya çalıştım¨ görüşlerine yer veriyor. Yazar mektubunun sonunda bir kitabı okuyucuya ulaştırmadan neden yargılandığını ve Türkiye`de yürürlüğe giren demokratik reformlara ne olduğunu soruyor ve ekliyor, ¨Ben tarihçi değilim, fakat sağduyu sahibi bir entelektüelim. Ben bir avukat değilim, fakat insan haklarına inanan biriyim ve Türkiye`de adaletin tecelli edeceğine, Bay Ragıp Zarakolu`nun beraat edeceğine inanıyorum. Lütfen Bay Zarakolu`nu beraat ettirin. O masum.¨

Dava sonrasında gazetecilere kısa bir açıklama yapan Ragıp Zarakolu, ¨Bu tür davaları takip ediyorum ve benim başıma böyle bir dava geldi. Başta bir trafik kazası olarak düşündüm. Fakat diğer davalar da üst üste gelince önemli bir sorun ortaya çıktı. Doğrudan doğruya o maddenin kötü yazılmış olmasından kaynaklanıyor. Bu maddenin kaldırılması gerekiyor. Yasalar bence biraz komplekslerimizi yansıtıyor. Bu davanın aklı selimle sonuçlanmasını bekliyoruz. Politikacıların çok kötü yazdığı yasaları hiç olmazsa adliye mekanizması elemeli. Türkiye şuanda uluslarararası sözleşmeleri kanun düzeyinde kabul ettiğini açıklamış durumda. Politik olarak bu durumun bedelini hükümet ödüyor. AB`de bu yasaları başta reform olarak alkışladı. Onların da ne kadar hazırlıksız olduğunun göstergesi. Kitabın yazarın mektubunu sunduk¨ dedi.

DAVA HAKKINDA BİLGİ

Belge yayınlarının sahibi Ragıp Zarakolu, Prof. Dr. Dora Sakaryan`ın ¨Bir Ermeni Doktorun Yaşadıkları / Garabet Haçeryan`ın İzmir Güncesi¨ kitabını yayımladığı için 6 yıl; George Jerjian`ın ¨Gerçek Bizi Özgür Kılacak¨ kitabını yayımladığı için de 7,5 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Zarakol, ¨Türklüğü aşağılama¨, ¨Ordu`yu tahkir ve tezyif¨, ¨Devleti ve Cumhuriyeti tahkir ve tezyif¨ ile ¨Atatürk`ün anısına hakaret¨ iddialarıyla yargılanıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title