Haberler

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Tasarısı Komisyonda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Vergi İdaresi'nin daha verimli, sonuç alan, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edecek gerçek alanlarda yoğunlaşması ve mesaisini buraya sevk etmesi lazım." dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Vergi İdaresi'nin daha verimli, sonuç alan, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edecek gerçek alanlarda yoğunlaşması ve mesaisini buraya sevk etmesi lazım." dedi.

Ak Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 21 maddesi kabul edildi.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, tasarının maddelerinin görüşmeleri sırasında söz alarak Türkiye'de iflas ertelemenin doğru kullanılmadığını, hatta bu yolla usulsüzlükler gerçekleştirildiğini söyledi.

Bankalar ile şirketler arasındaki ilişkilerde de yeni düzenlenmesi gereken unsurlar olduğuna işaret eden Pekşen, iflas erteleme isteyen şirketlerin büyük çoğunluğunun yeniden ayağa kalkamadığını ve battıklarını belirtti.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da iflas ertelemenin esnafta tedirginlik yaratan bir durum olduğunu, söylentisinin bile olumsuzluklara yol açtığını vurguladı.

İflas ertelemeye ilişkin düzenleme yapılmasını yararlı gördüklerini aktaran Kalaycı, bu konuda devam eden davalara ilişkin de düzenleme yapılabileceğini dile getirdi.

"İyi borçlu, kötü borçlu birbirine karışmış durumda. Hangi şirketin gerçekten zor durumda kaldığı için iflas ertelemesi istediğini, hangi şirketin kötü niyetli olarak uygulamayı kullandığını ayırmak artık çok zor hale geldi." diyen Kalaycı, düzenlemelerin bu ayrıntılar dikkate alınarak yapılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil ise iflas erteleme talibinde bulunan şirketlerin sayısının artmasının sıkıntılı bir durum olduğunu ortaya koyduğunu savundu.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da iflas erteleme isteyen şirketlerin çalışanlarının da durumdan olumsuz etkilendiğini belirterek, çalışanların iflas erteleme kararı verilen işyerlerinden geçmişe dönük alacaklarına tahsil edemediklerini ve bunlara haciz işlemi de uygulanmadığına dikkati çekti.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu ise iflas ertelemenin kötü amaçlarla kullanılmasının önüne geçilmesi atanan kayyımların da ehil kişilerden seçilmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, tasarıda yer alan, belli miktar ihracat yapanlara iki yıl süre ile hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin düzenlemeye değinerek, avukatlar, özellikle de baro yöneticilerine de bu sınıftan pasaport verilmesine yönelik düzenleme yapılabileceğini ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise vakıf üniversitelerinin öğretim üyelerine hususi damgalı pasaport verilmesi yönünde düzenleme yapılmasını istedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise hususi damgalı pasaportun uzun zamandır gündemde olan bir talep olduğunu ancak kimlere verilebileceğine ilişkin kriterlerin doğru belirlenmesi gerektiğini söyledi. Koçer, özellikle kentlerin temsili noktasında oda ve borsa başkanlarının önemine işaret ederek, düzenlemenin kapsamının geliştirilebileceğini dile getirdi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal söz alarak, hususi damgalı pasaport taleplerinin bir çoğunun haklı olabileceğini ancak görüşülen tasarının kapsamı içinde hareket edildiğini vurguladı. Ağbal, "Bu paketin doğası gereği sadece yatırımcılara yönelik bir düzenleme getiriyoruz. Burada ihracatın bayrağını taşıyan en öndeki az sayıdaki firmadan başlayarak bu uygulamayı yapmamız gerekiyor. Maksadını aşan bir genişleme yaparsak yeşil pasaportla ilgili yurt dışındaki algıyı değiştiriz" diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel Türkiye'nin kişilere yeşil pasaport vermesinin ziyaret edilen ülkedeki karşılığının ne olduğu ile değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Temizel, "Biz burada bir şey vermiyoruz ki. İsterseniz biz burada 'Bundan sonra bütün pasaportlarımız yeşil' diyelim. Karşı tarafla bu işlerin yürütülmesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.

-"Gönüllü uyumu destekleyen bir düzenleme yapıyoruz"

Tasarının Vergi Usul Kanunu'nda pişmanlık müessesiyle ilgili izaha davet başlığı hakkında milletvekillerinin değerlendirmeleri üzerine düzenlemeye ilişkin açıklama yapan Bakan Ağbal, maddeyle amaçlananın mükellef ile idare arasında vergi incelemesinden kaynaklı iş yükünü azaltmak, mükelleflere harici kaynaklardan elde edilen vergi incelemesini gerektiren konularda, kendini ifade etme imkanı vermek olduğunu söyledi. Ağbal, idarenin, hileli vergi suçlarından kaynaklı bir hususu tespit etmesi halinde izaha davette bulunamayacağının altını çizdi.

Ağbal, "Her bulduğunuz bilgi her zaman o sonucu doğurmuyor. Bazen vergi incelemesi yapıyorsunuz, mükellef farklı bir izahatta bulunarak aslında iki bilginin birbirini doğrulamadığını söylüyor. Böyle bir izah mekanizmasını getirmekle aslında incelemelerin bir kısmınında, başlamadan incelemeden mükellefi kurtarmış oluyoruz. Biz burada gönüllü uyumu bir noktada destekleyen bir düzenleme yapıyoruz." diye konuştu.

Düzenlemenin vergi denetiminde yeni bir bakış açısını getirdiğini ifade eden Ağbal, şunları kaydetti:

"İyi niyetle getirdik. Vergi idaresi ile mükellef arasındaki uzlaşmazlıkları asgariye indirmek, vergiyi biran önce tahsil etmek, mükellefi gönüllü uyuma sevk etme noktasında bir irademiz var. Düzenlemenin esas amacı o. Vergi İdaresi'nin daha verimli, sonuç alan, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edecek gerçek alanlarda yoğunlaşması ve mesaisini buraya sevk etmesi lazım. Bu müessese gerçekten modern vergi sistemlerinde olması gereken bir müessese."

Öte yandan Komisyon Başkanı Bilgiç, Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı yaralılara da acil şifa dileyerek, komisyon adına terör olaylarını lanetlediklerini bildirdi.

Kaynak: AA / Politika

Süreyya Sadi Bilgiç Naci Ağbal AK Parti Trabzon Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title