Haberler

Yased-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Çalıştayı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Seçimlerin Türkiye ekonomisine olağanüstü etkisinin olmayacağını, pozitif anlamda bir etkisinin olacağını düşünenler arasındayız." dedi.

Tüfenkci, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bugüne kadar uygulamada önemli değişiklikleri hayata geçirdiklerini kaydetti.

MERSİS'in hayata geçmesine değinen Bakan Tüfenkci, Türkiye'de 238 Ticaret Sicili Müdürlüğü'nün bulunduğunu, bunların hızlı bir şekilde hareket etmelerini sağladıklarını ve son yapılan değişikliklerle Türkiye'de 1 saatte şirket kurabilmenin önünü açtıklarını dile getirdi.

Tüfenkci, iş ve yatırım ortamının öncelikli sorunlarına odaklanılması noktasında yatırımcıların karşılaştığı sorunların hızla çözülmesi ve yatırım ortamına ilişkin bürokratik süreçlerin rasyonel hale getirilerek zaman ve maliyet anlamında iyileştirilmesine de katkı sunması bakımından MERSİS'in önemli bir değişiklik olduğunu anımsattı.

Burada mobil imzayı da getirerek, hatta ofislerde şirket sözleşmelerinin hazırlanıp elektronik ortamda imzalanarak ticaret sicil müdürlüklerine elektronik ortamda sunulmasının önünü açmış olduklarını hatırlatan Bakan Tüfenkci, şunları anlattı:

"Bakanlık olarak gümrüklerdeki bütün işlemleri yeniden tasarlayan, revize eden BİLGE sisteminin ihalesini bitirdik. Hayata geçtiğinde artık gümrüklerde kağıt ortamı kalmayacak, bütün işlemler dijital ortama taşınmış olacak. Kendi memurumuzun performansından tutun, bütün ülkenin gümrük kapılarındaki giriş çıkışların anlık verilerini alabilmeye kadar, hangi ürüne hangi gümrükte nasıl işlem yapıldığına kadar birtakım yenilikleri de hayata geçirmiş olacağız. Dünya Ticaret Örgütü Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nda yer alan hükümler zaten ülkemizde uygulanmaktaydı. Ticaretin kolaylaştırılmasına dair yol haritası ve eylem planı da ortaya konuldu. İnşallah bu eylem planları da hayata geçtiğinde Türkiye, daha güvenli ve kolay ticaret yapılabilen bir ülke konumuna gelmiş olacak. 16 Nisan 2018 tarihi itibarıyla Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası almaya hak kazanan firma sayısı 301. Artık özellikle gümrükleme alanında firmalar yetkilendirilmiş yükümlü vasıtasıyla işlemlerini daha hızlı, etkin, kolay yapabilme imkanına kavuşmuş olacak."

- "Türkiye hiçbir üreticiyi ve yatırımcıyı mahcup etmedi"

Tüfenkci, Türkiye'nin 2017 yılında yüzde 7,4 büyüdüğünü anımsatarak, "2018'de bu başarılarını devam ettirir mi? Şimdiki soru işareti bu. İnanın ki hiç şüpheniz olmasın. Bu başarılarımız devam edecek ve OVP'de öngördüğümüz yüzde 5,5 büyüme oranlarını Türkiye yakalayacak. Geçtiğimiz günlerde IMF'in Türkiye'nin büyüme rakamlarını, ilk çeyrekteki verileri görerek büyüttüğüne şahit olduk." diye konuştu.

Gelecek dönem içerisinde birçok kuruluşun bu büyüme rakamlarını revize edeceğini vurgulayan Tüfenkci, "Seçimlerin Türkiye ekonomisine olağanüstü etkisinin olmayacağını, pozitif anlamda bir etkisinin olacağını düşünenler arasındayız. Dolayısıyla bu anlamıyla da Türkiye, turizmden gelen gelirler, sanayi ve ihracatta yakaladığımız başarılarla inşallah 2018'i de yine başarı hikayesi ile tamamlanmış olacak." dedi.

Bakan Tüfenkci, Türkiye'nin kendisine güvenerek, üretim, yatırım yapan hiçbir üreticiyi ve yatırımcıyı mahcup etmediğini belirterek, Türkiye'nin nüfusu ve potansiyeli itibarıyla dünyanın ve Avrupa'nın büyük ekonomilerinden birisi olduğunu, bu potansiyeli içerisinde taşıyan, şoklara dayanıklı, 15 Temmuz gibi bir darbe girişiminden sonra hızla toparlanarak rüştünü ispat etmiş bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye aleyhtarı bir lobinin harekete geçmesine rağmen ülkenin yakaladığı büyüme başarısının ortada olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, "Türkiye bir yandan terör örgütleriyle mücadele ederken, bir yandan da insanının refah düzeyini artırmaya devam ediyor." dedi.

(Son)

Kaynak: AA / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Bülent Tüfenkci Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title