Haberler

Yased'den Cargıll Açıklaması: -"bu Örnek, Türkiye'ye Yatırım Yapmak İsteyenler İçin Caydırıcı Bir Unsur Olarak Değerlendirilmektedir"

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (Yased), Cargill Örneğinin Türkiye'ye Yatırım Yapmak İsteyenler İçin Caydırıcı Bir Unsur Olarak Değerlendirildiğini Belirtti.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Cargill örneğinin Türkiye'ye yatırım yapmak isteyenler için caydırıcı bir unsur olarak değerlendirildiğini belirtti.

YASED'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin uluslararası yatırımların çekilmesi hususunda son derece önemli ve tarihi başarılar elde ettiğine, ancak Türkiye'nin yakaladığı bu son derece olumlu havanın bir takım uygulamalar sonucunda bozulmasının an meselesi olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, özellikle son dönemde kamuoyuna ''Cargill sorunu'' olarak yansıyan problemin özünün Türkiye'nin idare-yargı mekanizmaları arasındaki uyuşmazlıktan kaynaklandığı ve plansız sanayileşmenin yol açtığı bir sıkıntı olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Cargill'in 300 fabrikası arasında 2005 yılında ''En iyi fabrika'' ödülünü alan Cargill Orhangazi Tesislerinin kapatılması ile gerek Türk yöneticileri, gerekse yaptığı başarılı çalışmalar sayesinde ayakta alkışlanan bir yatırımcının mağduriyetinin, Türkiye'de bulunan ve ekonomiye destek olan diğer yatırımcıları da son derece tedirgin ettiği kaydedildi.

Açıklamada şun görüşlere yer verildi:

''Yatırımlar konusunda rakibimiz olan birçok ülkenin yatırımlarını çekmeye uğraştıkları Cargill firması, bugün Türkiye'ye ve Türk insanına duyduğu güvenle yatırımlarını büyük ölçekte ülkemizde yoğunlaştırmakta olan, yürüttüğü geniş kapsamlı sosyal sorumluluk projeleri ve uyguladığı yüksek etik değerler ile sektöründe öncü bir yatırımcı kimliği ile öne çıkmaktadır.

Cargill'e atfedilecek tek kusur yetkili kamu idarelerinin verdiği izinlere güvenerek Türkiye'de yatırım yapmaktır.''

Türkiye'de uluslararası yatırımlara, özellikle yeni yatırımlara ihtiyaç duyulduğu bir ortamda Cargill örneğinin iyi bir örnek teşkil ettiğine işaret edilen Açıklamada, bu örneğin Türkiye'ye yatırım yapmak isteyenler için caydırıcı bir unsur olarak değerlendirildiği belirtildi.

İdare ile yargı arasındaki değerlendirme farklılığının ceremesinin, Türkiye'de yatırım yapmış teknoloji getirmiş, istihdam yaratmış, katma değer üretmiş bir firmaya çektirilmesinin doğru olmadığı vurgulanan açıklamada, ''Bu bakımdan Cargill ile birlikte ülke genelinde 20 bin civarında sanayiciyi yakından ve hayati derecede ilgilendiren sorunun çözümü için Toprak Koruma Kanunu ile imkan sağlanmasının yerinde olacağı görüşündeyiz'' denildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title