Haberler

Yaşayan Müze"De Kalaycılık Mesleğini Anlattı

Bilecik'te kalaycılık mesleğini sürdüren 35 yaşındaki Mustafa Kaya, kent müzesinde tecrübelerini ziyaretçilerle paylaştı.

Bilecik'te kalaycılık mesleğini sürdüren 35 yaşındaki Mustafa Kaya, kent müzesinde tecrübelerini ziyaretçilerle paylaştı.

Bilecik Yaşayan Kent Müzesi'ne "Geleneklerimizi Yaşatıyoruz Projesi" kapsamında davet edilen Kaya, kendisine tahsis edilen alanda gün boyu bakır eşyaları kalayla kapladı.

Müze sorumlusu Yurdanur Kırlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzede proje çerçevesinde düzenledikleri organizasyonda, gelen ziyaretçilerin merak ettikleri soruları cevaplama imkanı bulduklarını söyledi.

Kırlı, "kalaycı odası"nda normalde konuyla ilgili malzemeleri sergilediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Projeye kalaycılığı eklememizin sebebi müzeye gelen ziyaretçiler bizim sosyal yaşam salonunda sergilemiş olduğumuz kalaylanmış bakırlarımızı sormaktaydılar. 'Bilecik'te bakır kullanan var mı, kullanıyorlarsa kalayını nerede yaptırıyorlar ya da "Bilecik'te kalaycı var mı?' şeklinde sorularla karşılaşıyorduk. Ustamız burada neden kalay yaparız ya da kalayda hangi malzemeler kullanılıyor, bunları görsel olarak anlatıyor. Vatandaşlarımızın müzeye hibe ettiği bakır kaplardı. Bakır özelliğini kaybetmiş ürünleri kalay yaparak, müzemizde sergileyeceğiz. Zahmetli bir iş."

Mustafa Kaya da mesleğe 2000 yılında başladığını hatırlatarak, bu işi dedesinden öğrendiğini belirtti.

Kalaycılık mesleğinin dedesinden miras kaldığını, son yıllarda kalaycılığa talebin olmadığını dile getiren Kaya, şunları dile getirdi:

"Son yıllara kadar devam eden meslek yok olmaya doğru gidiyor. Şu an çevre illerimiz olmak üzere bu meslekte insan olmadığı için en azından kendim öğrenerek, çocuğuma öğreterek ve bunu yaşatarak ileriki nesillere aktarmak amacım. Teknolojiyle birlikte bakıra fazla talep olmadığı için mesleğimiz yok olma aşamasında. İnşallah bundan sonra bakıra talep olmasıyla tekrar canlanır. Ama canlanmasa bile oğluma bu mesleği öğreterek yaşatmayı düşünüyorum."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title