Haberler

Yaşama Yol Ver Projesi Tanıtıldı

Malatya'da Sağlık Bakanlığı tarafından yurt genelinde başlatılan Yaşama Yol Ver Projesi'nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda basın mensuplarına kampanya hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Nail Umay, 112 acil çağrı merkezlerine yapılan asılsız çağrıların ve trafikte ambulanslara yol verilmemesinin önüne geçilmesi için hazırlanan afiş, broşür ve kamu spotlarını basına takdim ederek, düzenlenecek olan etkinliğin hedefi hakkında kapsamlı bilgi verdi. Toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr. Nail Umay, sağlık müdür yardımcıları Dr. Ahmet Dağhan, Dr. Mahmut Saraç, Ahmet Budak ve yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.

Başlatılan kampanya hakkında bilgi veren Umay, 112 acil sağlık hizmetleri medya kampanyasına değindi. Nail Umay, "Bakanlığımızca verilen acil sağlık hizmetleri, yurt genelinde en uç noktalara kadar yayılmış, kesintisiz olarak hizmet veren il merkezlerindeki Komuta Kontrol Merkezine bağlı olarak çalışan, tüm ilçelerde ve bazı önemli noktalarda kurulmuş istasyonlardan oluşan büyük bir sistemdir. Acil Sağlık hizmetlerinin amacı, acil sağlık hizmeti ihtiyacı oluşan vatandaşlarımıza günün 24 saatinde ücretsiz olarak 112 acil çağrı hattının aranması halinde en kısa sürede ulaşmak ve en uygun şekilde tedavisinin yapılabileceği bir merkeze ulaştırmaktır. Hastanın durumuna göre, iklim, coğrafi ve trafik vb, koşullar göz önüne alınarak, en uygun ambulans yönlendirilerek 112 acil sağlık hizmeti kentsel ve kırsal alanda yüzde 100 erişim ile sunulmaktadır. 112 Acil Çağrı Hattı, hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında, aranması gereken önemli bir hattır. Hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek acil sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmaktadır" şeklinde konuştu.

Ambulansların vakaya ulaşması noktasında bazı sıkıntıların yaşandığını ifade eden Nail Umay, yollarda ambulanslar ve diğer geçiş öncelikli araçların kullanımı için güvenlik şeridinin olmaması, diğer sürücülerin ambulansa yol vermemesi ya da verememesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu, ara sokakların ambulansın geçişine uygun olmaması gibi nedenlerden dolayı ambulansların vakalara ulaşmasının zorlaştığını kaydetti. Umay, "Şehirlerarası yollarda ambulansların kullanabileceği geçiş noktaları olmaması nedeni ile karşı şeritte meydana gelen bir vakaya ulaşmak için fazladan 40-50 km mesafe gidilmesi gerekmekte ve bu durum hastaya ulaşma sürecini uzatmaktadır. Bu kapsamda sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesinin artırılmasına yönelik toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla 112 acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konularında 2015 yılı sonu ve 2016 yılı boyunca devam edecek şekilde medya kampanyası planlanmıştır. Bu kampanya kapsamında okul ziyaretleri, televizyon ve radyolarda kamu spotları yayınlanması, hastane, aile sağlığı merkezleri-, belediye otobüsleri ve şehir merkezlerindeki monitörlerde outdoor filmlerin yayınlanması, halkın yoğun olduğu yerlere asılacak bilboard fişler, halkın yoğun olduğu yerlerde yapılacak açık alan programları ve diğer birçok aktivite ile geniş bir kitleye ulaşılması hedeflenmektedir" diye konuştu. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Bakanlığı Ahmet Budak Malatya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title