Haberler

"Yasağa Vatandaş Değil, Polis Uymuyor"

Sigara Yasağının Mimarı, Eski Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Bülent Akarcalı, "Yasaya Uymayan Kendinde Bir Otorite, Güç Olduğunu Sanan, Mevki Sahibi Olduğunu Sanan Kişiler." Dedi.

Sigara yasağının mimarı, Sağlık ve Sosyal Yardım eski Bakanı Bülent Akarcalı, bugünden itibaren uygulanmaya başlanan genişletilmiş sigara yasağına uyma konusunda vatandaşlardan yana bir yana kaygısı olmadığını dile getirerek, "Yasaya uymayan kendinde bir otorite, güç olduğunu sanan, mevki sahibi olduğunu sanan kişiler. Yani yasağa polis daha az, vatandaş daha fazla uyuyor. Otobüsün şoförü, muavini uymuyor, yolcu uyuyor" dedi.

Türkiye'de "dumansız hayat"ın bugün başladı. Yasalaştırma çalışmaları uzun yıllardır devam eden sigara yasağı, bugünden itibaren uygulanmaya geçti. Ancak şimdi de yasağa ne kadar uyulup uyulmayacağı merak ediliyor.

Sigara yasağının mimarı, Sağlık ve Sosyal Yardım eski Bakanı Bülent Akarcalı, ANKA'ya yaptığı açıklamada, tüm kapalı alanları kapsayan sigara yasağının "son derece cesur bir yasa" olduğunu söyleyerek, siyasi iradenin önemine işaret etti. Akarcalı, "Siyasi irade istediği takdirde, Türkiye'nin en temel sorunları üzerine gidip, halkın desteğini de alabileceğini gösteriyor. Sigara üreten şirketlerin bütün lobilerine, esnafı kışkırtmak isteyen bütün çabalarına karşın yasa, çok büyük çoğunluğun desteğini alıyor. Bu halkımızın sağlığına olan düşkünlüğünü de gösteriyor, bilinçlenme artmış durumda" dedi.

-"İLACA YILDA 10, SİGARAYA 15 MİLYAR DOLAR"-

Akarcalı, bugün Türkiye'de sigaraya harcanan paranın, ilaca harcanandan daha fazla olduğunu düşünüldüğünde yasanın öneminin daha da ortaya çıktığını belirterek, "İlaca ortalama yılda 10 milyar dolar harcanırken, sigaraya 15 milyar dolar harcanıyor. Sigaranın yol açtığı zararların gerek devlet bütçesinden, gerekse vatandaşın kendi cebinden çıkan paranın haddi hesabı yok. Hem 15 milyar lira sigaraya harcıyor hem de en azından senede 20-30 milyar dolar o hastalıkların tedavisine harcanıyor. Sigara içenler içmeyenlerin vergisiyle kendilerini tedavi ettiriyor. Bu da ayrı bir haksızlık. Bunun da önüne geçilmiş olacak" dedi.

-"BUGÜNLERE GELMEK ZOR OLDU"-

Sigara yasağının yasalaşmasına ilişkin çalışmalarına 1987'de başladığını anlatan Akarcalı, "2009'a kadar 22 sene sürdü. Çıkardığımız kanunlar veto edildi, Amerika'dan lobiciler geldi. Bu aşamaya gelmek son derece zor oldu" diye konuştu. 1996 yılındaki yasa ile toplu taşımda özellikle otobüslerde sigara yasağı başladığını hatırlatarak, vatandaşın yarın uygulanmaya başlanacak yasağa uymada bir kaygısı olmadığını dile getiren Akarcalı şöyle devam etti:

"Vatandaşın yasağa uyması çok daha kolay oluyor. Yasaya uymayan kendinde bir otorite, güç olduğunu sanan, mevki sahibi olduğunu sanan kişiler. Yani yasağa polis daha az, vatandaş daha fazla uyuyor. Otobüsün şoförü, muavini uymuyor, yolcu uyuyor. Bu çok kapsamlı bir yasa, çok ciddi bir siyasi irade var. Bu hükümetin şeref meselesi haline gelmiştir. Dolayısıyla bürokrasi bunu takip edecektir. Bir de yasağa karşı olan vatandaşlar da son derece bilinçlendi. Artık bunun bir hak olmadığı kabul edilmiş oluyor. Bu çok önemli. Temmuz ayında bayramımız yok, 19 Temmuz milli bayram ilan edilsin." (ANKA)

(GO/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title