Haberler

Yasa Tüm Maden Şehitlerinin Yakınlarını Kapsasın Talebi

Bursa Mustafakemalpaşa Maden Şehitleri Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nihat Hanay, Soma’daki maden şehidi yakınlarının faydalanacağı yasadan Türkiye genelindeki tüm maden şehidi yakınlarının faydalanması gerektiğini söyledi.

Bursa Mustafakemalpaşa Maden Şehitleri Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nihat Hanay, Soma'daki maden şehidi yakınlarının faydalanacağı yasadan Türkiye genelindeki tüm maden şehidi yakınlarının faydalanması gerektiğini söyledi.

Zonguldak'ta, Maden Şehitleri Derneği Başkanı Ayhan Gökgöz ile birlikte basın toplantısı yapan Nihat Hanay, Torba Yasa'dan ülke genelindeki tüm maden şehidi ailelerinin yararlanmasını istedi.

Hanay, aileler olarak bireysel başvurulara başlayacaklarını belirterek şöyle konuştu: " Soma'da canımız tekrar yandı. Yaramız tekrar kanadı. Bu yasa Türkiye genelindeki maden şehitlerimizin yakınlarını kapsasın istedik. Gelecekleri için garanti altına alınsın istedik. Soma'da kademeli geçiş yapıldı. Çocuk bir günlük dahi olsa 18 yaşına kadar hükümet tarafından kontrol edilip eğitim giderlerinin karşılanıp 18 yaşına geldiğinde de devlet memuru olacak. Üniversite okumak isteyen çocuklarımız da okullarını bitirdikten sonra da branşlarında devlet memuru olacaklar. Bunun sadece Soma değil Türkiye'yi kapsaması lazım gelir."

Zonguldak Maden Şehitleri Derneği Başkanı Ayhan Gökgöz de bu yasanın sadece Soma değil tüm Türkiye için çıkmasını talep ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Yasa çıktı. Yasa çıktı ama yasanın anayasanın 10. maddesine aykırı olduğunu, hiçbir şekilde kişiye özel yasanın çıkmayacağını genel kanunların eşitlik ilkesi olduğunu ve aynı durumda olan tüm olay ve eylemlerin yasaya göre uygulanması gerektiğini belirttik. Soma'da meydana gelen olayın sebepleri ve sonuçları geçmişteki Armutçuk, Kozlu ve Karadon'daki olaylarla bir farklılığının olmadığını bu anlamda yasanın tüm geneli kapsaması gerektiğini anlattık. Ama gelinen noktada çözüm bulunamadığını düşünüyoruz."

Amelebirliği Armutçuk Şube Başkanı Çetin Yiğit de 10 yıldır bu mücadeleyi kendi başına verdiğini belirterek şunları söyledi: "Sürekli maden şehidi çocukları için mücadele ettik. Soma faciasından bir ay önce bu olayı gündeme getirdik. Maden şehitlerine sivil şehitlik hakkı verilmesini istedim. Olmasını istemediğimiz bir facia gerçekleşti. O zaman maden şehitlerine sivil şehitlik hakkı tanınacağı söylendi. Biz bir nebze umutlandık. Torba Yasa görüşülürken bunu sivil şehitlik kapsamından çıkartıp sadece Soma ile sınırlı tutmaya kalktılar. Biz maden şehitleri derneği genel başkanımız Nihat Hanay ile beraber Ankara'da ziyaretler gerçekleştirdik. Bize söz verdiler ama sonraki gelişmelerde Torba Yasaya dahil edilmediğini gördük."

7 Ocak 2013 günü meydana gelen metan gazı patlamasında cenazesine 6 gün sonra ulaşılan Ahmet Şeker'in annesi Havva Şeker de şunları söyledi: "Biz hüsrana uğradık. Yüreklerimiz yine kanadı. Soma'da ölenler de çocuklarımızdı. Çocuklarımızın arkadaşlarıydı. Biz, Türkiye genelindeki maden şehitlerinin yakınlarının özlük hakkını istiyoruz." - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafakemalpaşa Türkiye Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
title