Haberler

'Yasa Çıkana Kadar Dersler Türbansız'

Elazığ Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hamdi Muz, Türban Konusunda Çelişkiler Olduğunu ve Durum Netlik Kazanana Kadar Mevcut Yasalar Gereği Öğrencilerin Derslere Türbansız Devam Edeceğini Söyledi.

ELAZIĞ Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hamdi Muz, türban konusunda çelişkiler olduğunu ve durum netlik kazanana kadar mevcut yasalar gereği öğrencilerin derslere türbansız devam edeceğini söyledi.

Elazığ Ticaret Odası'nda düzenlenen Milli Prodüktive Merkezi kapanış toplantısına katılan ve basın mensuplarının türbanla ilgili sorularını yanıtlayan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hamdi Muz, hukukçu olmadığını, hukuksal mevzuat çerçevesinde hukukçu arkadaşlarına konu ile ilgili danıştığını belirterek şöyle devam etti:

“Yasalara uyan bir insanım. Yasada yapılacak değişikliklere de uyarım. Ancak hukukçulara yaptığım danışmalar sonucunda Anayasa'daki değişikliğin tek başına yetmeyeceği, YÖK Kanunu'nun 17'nci maddesinin mutlaka değiştirilmesi gerektiği söyleniyor. Burada da henüz bir adım atılmadı. Şu anda ‘iki yasa birbiriyle çelişkili’ durumda diyorlar. Biz her zaman idareci olarak bilmediğimiz konuları bilirkişiye danışırız. Bu yaptığım danışma sonucunda da bu şekilde bir bilgi geldi. Bizim üniversitemiz şu anda sömestr tatilinde. İnşallah pazartesi dersler başlayacak. O zamana kadar konu bir netlik kazanır. Biz de ona göre ne yapacağımıza karar verir veya kendimize yön çizeriz. Şu anda ne yapacağımız bir belirsizlik içerisinde. Cumhurbaşkanı yasayı onaylarsa bile belirsizlik var.”

Prof. Dr. Muz, “Yasayı Cumhurbaşkanı onaylarsa 17'nci madde değişmeden türbanlı öğrencileri derse alacak mısınız?” sorunu da şöyle yanıtladı:

“Netlik kazanmazsa ne yapacağımız konusunda daha karar vermiş değiliz. Senato ve yetkili organlarda görüşeceğiz ve ona göre bir uygulama yapacağız. Ama şu anki hukukçuların söylediği ‘Uygulamanız uygun olmaz’ şeklinde. Yani başörtülü öğrencilerin derslere alınması uygun olmaz şeklinde. Mesela basından duyduğum kadarıyla öğrencileri alan üniversitelerden de örnek verecek olursak Kocaeli Üniversitesi, önceki gün zannediyorum serbest bıraktı, dün almadı. Bu belirsizlik tabi idareci olarak bizleri açıkçası rahatsız ediyor. Yani Anayasa'yı değiştiren Meclisimiz, inşallah YÖK yasasında da gerekli değişikliği yapar. Biz de ona göre kendi uygulamalarımızı yaparız.”

Fırat Ünivcersitesi Rektörü Prof. Dr. Muz, yasa ne derse onu uygulayacağını belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title