Haberler

Yarsav İzlenmeye Karşı TBMM'yi Göreve Çağırdı

Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü Tarafından Tüm Türkiye'deki Tüm Telefon Görüşmeleriyle İnternet Haberleşmelerinin İzlenmesi İzninin Alınmasıyla İlgili Olarak TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nunu Göreve Davet Etti.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından tüm Türkiye'deki tüm telefon görüşmeleriyle internet haberleşmelerinin izlenmesi izninin alınmasıyla ilgili olarak TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nunu göreve davet etti.

Eminağaoğlu yaptığı yazılı açıklamada, izleme kararlarının dayanağı olan yasa değişikliklerinin Anayasa'ya aykırılık yönünden Anayasa Mahkemesi'ne taşındığı ancak iptal başvurusunun henüz sonuçlanmadığının öğrenildiğini belirtti. Hukuk devletinin, hak ve özgürlüklerin etkin kullanılabildiği devlet olduğuna işaret eden Eminağaoğlu, "Devlet, hak ve özgürlüklerin etkin kullanılabileceği ortamı hazırlamak ve her türlü hukuk dışı müdahaleyi engellemekle görevlidir. Bu konuda sorumluluk sahibi kişilerin "dinlenip izlenmemeye önlem olarak "konuşmayın' önerisinde bulunmaları, bir hukuk devletinde asla dile getirilmeyecek olan nefes almayın önerisi ile eş anlamlıdır. Devlet üzerine düşeni yapmak durumundadır" dedi.

-ÇİFTE STANDART AÇIKLANMAYA MUHTAÇTIR-

Eminağaoğlu, Jandarma lehine verilen karara Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından itiraz edildiğini, bu itirazın mahkemece reddedilmesi üzerine Adalet Bakanlığı'nın yasa yararına bozma yoluyla bu mahkeme kararının ortadan kaldırılması için Yargıtay'a başvurduğuna işaret eden Eminağaoğlu şöyle dedi:

"Aynı gerekçelerle, TİB'in, MİT ve EGM'ce alınan kararlara da itiraz ettiği ve itirazın sonuçsuz kaldığı düşüncesiyle, Adalet Bakanlığı için bu iki kurumla ilgili kararlar aleyhine de yasa yararına bozma yoluna başvurması çağrısı yapılmıştır. Ancak, aynı hukuki gerekçeler söz konusu olmasına rağmen TİB'ce, MİT ve EGM lehine tüm ülke genelinde verilen kararlara itiraz edilmediğinin kamuoyuna yansıması, TİB'in görevini yerine getirirken bu iki kurum yönünden farklı davrandığı soru işaretlerini yaratmış olup, bu konu hukuken açıklanmaya muhtaçtır."

-YÜRÜTME BİR BÜTÜNDÜR-

Yürütmenin bir bütün olduğuna da vurgu yapan YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, bu bütünlük içinde yasa yararına bozma yönünden Adalet Bakanlığı'nın, itiraz yönünden ise Başbakanlığa bağlı TİB'in sorumlu olduğunu ifade etti. Eminağaoğlu, açıklamasında MİT ve EGM tarafından alınan kararların kapsamının tüm Türkiye ve tüm bireyler olduğunu belirterek, "Dolayısıyla bu kararların herkese yönelik olarak uygulanması olasılığı vardır. TİB'e, kapsamı belirsiz infaz etmekte olduğu kararlara; tüzüğümüz uyarınca hukukun üstünlüğü, etkinliği, egemenliği adına, (JGK ile ilgili kararda görevi gereği yaptığı gibi) hukuksal denetimi başlatmak için mahkeme nezdinde itiraz etmesi çağrısı yapıyorum" görüşlerine yer verdi.

Eminağaoğlu, "TİB, MİT, EGM, JGK, Başbakanlık, İçişleri, Ulaştırma ve Adalet Bakanlıkları işlem ve görev alanları yönünden, tüm ülkeyi kapsayan, kapsamındaki takipteki kişilerin ortaya konulmadığı, yoğun ve ciddi insan hakkı ihlali nedeniyle, TBMM Başkanının ve ilgili kurumların girişimiyle, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nu bu tarihi göreve davet ediyorum" dedi. (ANKA)

(İG/KEN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title