Haberler

Yarsav, Anayasa Taslağını Eleştirdi: "Yargıya Darbe Vuracak"

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, kamuoyuna sunulan anayasa taslağının, bilim kurulunun "bütünüyle hukuktan hareketle" yapılan değil, siyasi iradenin bakışıyla örtüşen düzenlemeler içerdiğini savundu.

Eminağaoğlu yaptığı açıklamada, taslağın ileri bir adım olmadığını, Türkiye Cumhuriyeti hukuk düzenine, erkler ayrılığına ve yargıya, anayasa yoluyla darbe vurulduğunu ifade etti.

Taslağın yargı ve yargı bağımsızlığını yok ettiğini savunan Eminağaoğlu "yeni ve sivil anayasa söylemiyle taslağın içeriğinin saklandığı" yorumunu yaptı. Anayasa taslağında Yarsav'ın kapatılmasının anayasal dayanağının hazırlandığını da kaydeden Eminağaoğlu, şunları belirtti:

"Metnin, anayasal düzen yönünden geri bir adım olduğu da ortaya çıkmıştır. Düşüncelerimiz dayanakları ile süreçte kamuoyu ile paylaşılacak olup, söz konusu taslak, yargıyı, 'tamamen siyasal yargı' haline getirmektedir. Böyle bir taslakta, yargı bağımsızlığından söz edebilmek olanaklı değildir. Siyasi irade tarafından, Yarsav'ın soruşturmalarla kapatma süreci denenmiş, yasa ile kapatma süreci denenmiş; şimdi ise 'hak ve özgürlükler metni' denilen Anayasa taslağının 30. maddesi yoluyla Yarsav'ın kapatılmasına anayasal dayanağın da hazırlandığı ibretle ortaya çıkmıştır. Evrensel düzenlemelerle korunan yargıdaki örgütlenmeye bakışın siyasi irade ile örtüşmesi, hazırlanmasındaki izleri de göstermiştir."

Yeni bir anayasa taslağının, tüm siyasi partilerin, meslek örgütlerinin ve tüm akademisyenlerin katılımına açık olması gerektiğinin altını çizen Eminağaoğlu, "Tartışmalar kamuoyuna sunulan bu metin üzerinden yapılmamalı, ortaya çıkacak taslaktan da yararlanılarak kurucu meclis tarafından yapılmalıdır. Halkoylaması, kurucu meclis gerçeğini ortadan kaldırmaz" görüşlerine yer verdi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title