Haberler

Yarın AB Dönem Başkanı

Türkiye'nin AB Üyeliğine En Fazla Karşı Çıkan Fransa Yarın AB Dönem Başkanlığını Devralıyor.

Türkiye'nin AB üyeliğine en fazla karşı çıkan Fransa yarın AB dönem başkanlığını devralıyor.

İrlanda'da halkın Lizbon Anlaşmasına “Hayır” demesinin getirdiği zorluklar, AB dönem başkanlığını yarın devralacak Fransa'nın başına patladı.

Fransa, altı aylık dönem başkanlığı süresince, İrlanda'daki referandum sonucunun ortaya koyduğu belirsizlikleri, AB Komisyonu ile ortaklaşa çalışarak aşmaya çalışacak. Siyasi gözlemciler, İrlanda halkının bu tercihinden dolayı Fransa'nın dönem başkanlığının daha fazla sıkıntı yaşayacağı yorumunda birleşiyor.

Petrol fiyatlarındaki artış yüzünden çiftçiler ve balıkçıların sürekli protestosuyla karşılaşan ve kamu sektöründe yapmak istediği reformlar nedeniyle memurların tepkisini çeken Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, iç sorunların yanında AB'nin sorunlarıyla da boğuşacak.

FRANSA'NIN GÜNDEMİ

Petrol ve gıda fiyatlarındaki artış ve balıkçılıkta kotalar, AB dönem başkanlığı boyunca yine Fransa'nın başını ağrıtacak konular arasında yer alıyor.

Fransa, dönem başkanlığı sırasında, küresel ısınma ve göçle ilgili sorunlara öncelik vermeyi hedefliyor ve 2008 sonuna kadar küresel ısınma konusunda bir anlaşma sağlanmasını umuyor.

AB'nin bağımsız bir enerji politikası oluşturması da Fransa'nın öncelikleri arasında. Fransa, Avrupa'nın enerji alanında bağımsızlığı için hazırladığı bir projeyi Brüksel'de AB Komisyonuna sunmuştu.

Fransız yetkililer, mali piyasalar ve borsada şeffaflığın sağlanmasını, yine önem verecekleri konular arasında gösteriyor.

Kaçak göç ve siyasi mülteci hakları konusunu da öncelikler arasında gören Fransa, bu alanda birlik içinde bir sözleşmenin hazırlanmasından yana. Fransa, özellikle sınırların kontrolüne önem verilmesini istiyor.

TÜRKİYE-AB MÜZAKERELERİ

Fransız üst düzey yetkilileri, yaptıkları açıklamalarda, Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıksalar bile, tam üyelik müzakerelerini engellemeyecekleri sözünü verdi.

Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerinde, “sermayenin serbest dolaşımı”, “enerji” ve “eğitim ile kültür” konulu 3 faslın daha Fransa'nın dönem başkanlığı sırasında açılması bekleniyor. “İstihdam ve sosyal politikalar” ile ilgili faslın açılmasının da gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Fransa, daha önce, doğrudan AB üyeliğine çağrıştırdığı için, ortak mali ve ekonomik politikaları içeren beş faslın açılmasını veto etmişti. Fransa'da Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkanların dönem başkanlığı boyunca bu üç faslın açılmasını engellemek için lobi yapmaları bekleniyor.

Hükümetin meclise sunduğu ve AB'ye üye olacak ülkeler için doğrudan referanduma gidilmesini öngören anayasa değişikliği paketi milletvekillerinin engellemesiyle karşılaşmıştı.

Meclisin, “AB'nin nüfusundan yüzde 5 daha fazla nüfusa sahip ülkeler doğrudan referanduma gidilmesini” öngören teklifini Senato geçen hafta reddetmişti. Meclis ile Senato arasındaki istişare komisyonu, anayasa değişikliğinin son halinin belirlenmesi için bu hafta içinde bir araya gelecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title