Haberler

Yarım Milyona Havacılığı Sevdirdiler

Eskişehir'in İnönü ilçesinde 1935 yılından kurulan Türk Hava Kurumu (THK) Türkkuşu İnönü Havacılık Eğitim Merkezi, bugüne kadar eğitim verdiği 554 bin 500 kişiyi havacılıkla tanıştırdı.

DENİZ AÇIK - Eskişehir'in İnönü ilçesinde 1935 yılından kurulan Türk Hava Kurumu (THK) Türkkuşu İnönü Havacılık Eğitim Merkezi, bugüne kadar eğitim verdiği 554 bin 500 kişiyi havacılıkla tanıştırdı.

Büyük Önder Atatürk'ün direktifleriyle 1935 yılında İnönü'de kurulan THK Türkkuşu Havacılık Eğitim Merkezi bünyesindeki planör, model uçak, radyo kontrollü uçak, yamaç paraşütü ve yelken kanat okullarında kursiyere eğitimler veriyor.

İlk Türk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen'in de 1936-1937'de eğitim aldığı merkezdeki kurslara her meslek grubundan 16 yaş ve üstü vatandaşlar ilgi gösteriyor.

Geride kalan 82 yılda merkezin paraşüt okulunda 45 bin 100, yamaç paraşütü okulunda 7 bin 100, yelken kanat okulunda 2 bin 100, model uçak okulunda da 500 bin 200 kişi eğitim aldı.

"Eğitime gelen kursiyerlerimizin ihtiyaçlarını ücretsiz karşılıyoruz"

THK Türkkuşu İnönü Havacılık Eğitim Merkezi Müdürü emekli Albay Seyit Yaylacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İnönü ilçesinin Birinci ve İkinci İnönü zaferlerine ev sahipliği yaptığını anımsatarak, Türk askerinin düşmanı durdurduğu son noktanın burası olduğunu vurguladı.

İnönü'de Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle 1935 yılında THK Türkkuşu İnönü Havacılık Eğitim Merkezinin kurulduğunu ifade eden Yaylacı, şöyle konuştu:

"O tarihten beri Türk halkına ve Türk havacılığına hizmet eden önemli bir kurumuz. Uçuş eğitimi konusunda tarihi misyona sahip bir kurumuz. İlk kadın savaş pilotumuz Sabiha Gökçen eğitimlerini kurumumuzda aldı. Önceleri Hava Harp Okuluna girmek isteyen öğrencilerin başlangıç eğitimleri burada veriliyordu. Şimdilerde planör, model uçak, radyo kontrollü uçak, yamaç paraşütü ve yelken kanat kursları veriyoruz. Halkımızın yardımlarıyla ayakta duran kurumumuzda eğitimler de tamamen ücretsiz olarak veriliyor. Eğitime gelen kursiyerlerimizin ihtiyaçlarını da ücretsiz karşılıyoruz. 16 yaşından itibaren her yaş grubuna eğitim veriyoruz. Her meslek grubundan kişi kurslarımıza katılıyor."

"Pilot olmak isteyenler ilk adımlarını burada atıyor"

Yaylacı, THK İnönü Havacılık Eğitim Merkezinin havacılığın en önemli başlangıç noktalarından biri olduğunu bildirdi.

Havacılığa merak salanların, bu hevesi ve heyecanı merkezde tattığını anlatan Yaylacı, "Gençlerimiz de kötü alışkanlıkları kazanmak yerine, uçaklarla, planörlerle, yamaç paraşütleriyle uçabilir. İnönü Havacılık Eğitim Merkezi kuruluşundan bugüne çeşitli havacılık branşlarında 500 binden fazla kişiye ücretsiz eğitim verilerek havacılıkla tanışması sağlandı. Okullarımızın verdiği lisanslar Uluslararası Havacılık Federasyonu'na (FIA) tabidir. Dünyada geçerliliği olan lisanslarını veriyoruz. Pilot olmak isteyenler de havacılığa ilk adımlarını burada atıyor. "

Her yaş grubu ve meslekten kursiyer

Planör eğitimi için İstanbul'dan gelen lise 2'nci sınıf öğrencisi Halit Özkan (16), pilot olma hedefiyle THK'nin planör kursunu katıldığını belirterek, yaklaşık 3 haftadır devam eden eğitiminin 140 dakikalık uçuşun ardından sona ereceğini kaydetti.

Planör eğitim alan lise 3'üncü sınıfı öğrencisi Sinem Kırmızıgül (17) de çocukluğundan beri planör kursunu gelmeyi istediğini belirterek, THK tarafından kendisine verilen bu şansı yakalamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bursa'daki bir lisenin müdür yardımcısı Ali Osman Köseoğlu (46) da bir arkadaşının tavsiyesi üzerine İnönü Havacılık Eğitim Merkezi'ne yamaç paraşütü eğitimi için geldiğini anlatarak, her yaş grubundan kişinin buraya gelip, eğitim almalarını tavsiye ettiğini dile getirdi.

Yamaç paraşütü eğitimi alan Necmettin Erbakan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Samancı (48) ise kendilerine imkanı veren THK'ya teşekkür etti. Güzel bir ortamda bulunduklarını belirten Samancı, "Çocuklarımızdan daha küçük öğrencilerle eğitim alıyoruz. Her meslek grubundan kişiyle arkadaşlıklar kuruyoruz. Havacılıkla ilgili bilgiye sahip oluyoruz. THK çok güzel bir imkanı sunuyor. Herkese tavsiye ediyorum." diye konuştu.

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Sena Güven (22) de babasının bir arkadaşının tavsiyesi üzerine İnönü Eğitim Merkezi'ne geldiğini ve yamaç paraşütü eğitimi almaya başladığını dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Sabiha Gökçen Eskişehir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title