Haberler

Yargıtay'ın Üye Sayısının Düşürülmesini Öngören Tasarı

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Yargıtay Kanunu'nun değiştirilmesini öngören tasarıyı Meclis'e politik amaçlarla sevk etmediklerini söyledi.

TBMM Adalet Komisyonu, Yargıtay Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nı görüşmek üzere AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı. Yargıtay'ın üye sayısının 150'ye düşürülmesini, ceza ve hukuk dairelerinin sayısının azaltılmasını öngören tasarının görüşmelerine katılan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, istinaf mahkemelerinin tasarının yasalaşmasıyla kolaylaşacağını ifade etti. Yüksek yargı organlarını ya da yargı erkini bazı sorunlarla karşı karşıya getirmek gibi

bir amaçlarının olmadığını kaydeden Şahin, kargaşa çıkarmak, kaos çıkarmak gibi bir düşüncelerinin olamayacağını vurguladı. Şahin, "Bindiğimiz dalı kesmek gibi düşüncemiz olamaz" dedi.

Tasarıyı hazırlarken Yargıtay'dan gönderilen taslağı da dikkate aldıklarını ifade eden Bakan Şahin, kurumlarda devamlılığın esas olduğunu belirterek, yeni Yargıtay Başkanı ile de bu konuda görüşeceklerini ve önerilerini alacaklarını ifade etti. Adalet Bakanı Şahin, 9 ilde bölge adliye mahkemelerinin kurulmasının planlandığını söyleyerek, bu mahkemelerin hayata geçmesinin Yargıtay'ın iş yükünü önemli ölçüde azaltacağını vurguladı.

Komisyon, zaman zaman tartışmalara da sahne oldu. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe'nin tasarının siyasi bir beklentiyle hazırlandığına yönelik eleştirisine cevap veren Şahin, tasarıyı politik amaçlarla Meclis'e sevk etmediklerini, yargıda yeni düzenlemelerin siyasetten uzak, Türkiye ve yargı gerçeklerine göre yapıldığını vurguladı. Yargıtay'ın 2008 yılına 290 bin dosya aktardığına işaret eden Şahin, görüşülen 750 bin dosyadan 455 bininin karara bağlandığını kaydetti.

CHP'li Ünlütepe'nin Başbakan'ın imzasıyla gelen bir tasarıyı savunmaktan aciz olduğunu ileri sürmesi üzerine Şahin, Ünlütepe'yi seviyesiz konuşmakla suçladı. MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu da, milletvekillerinin eleştiri hakkı bulunduğunu ve buna tahammül gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Bu arada Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, komisyon olarak bugün yeni Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'e bir tebrik ziyareti gerçekleştireceklerini açıkladı.

(ZÇ-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title