Haberler

Yargıtay'dan Nikáhsız Eşe 'Müdahil' Olma Hakkı

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Nikahsız Yaşadığı Eşini Kaybeden Kadının, Açılan Davada "Müdahil" Olabileceğine Karar Verdi.

YARGITAY Ceza Genel Kurulu, nikahsız yaşadığı eşini kaybeden kadının, açılan davada "müdahil" olabileceğine karar verdi. Yargıtay, ölen kişinin gayri resmi eşi olan kadının, suçtan doğrudan zarar gördüğünü ve bu nedenle "müdahil" olması gerektiğini belirtti.

İvedik Caddesi’nden dönüş yaptığı sırada meyilli yolda, tankerini durduran sanık Y.Ç. el frenini çektiği halde geriye doğru kayarak yaya kaldırımı üzerinde bulunan H.K.’nın ölümüne neden oldu. Sanık Y.Ç. hakkında, Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde "Taksirle adam öldürme" suçundan dava açıldı. Mahkeme, sanığın 3 yıl 4 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına ve sürücü belgesinin bir yıl süreyle geri alınmasına karar verdi. Hayatını kaybeden H.K’nin nikahsız yaşadığı D.Ö. davaya müdahil olarak katılmak istedi. Ancak, bu istemi reddedildi. Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, mahkemenin kararının bozulmasına hükmetti. Kararda, "Ölen H.K’nin gayri resmi eşi olan şikáyetçi D.Ö’nün, suçtan doğrudan zarar gördüğü gözetilmeden katılma talebinin reddine karar verilmesi yasaya aykırı olduğundan hükmün bozulmasına karar verilmiştir" denildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozma kararına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. Başsavcılık itiraz yazısında, taraflar arasında resmi nikah işleminin yapılmadığını ve bu nedenle D.Ö’nün suçtan doğrudan zarar görmediğini belirtti.

Dosyayı inceleyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Başsavcılığın itirazını reddetti. Böylece nikahsız eşin davaya ’müdahil’ olma istemi kabul edilmiş oldu. D.Ö. bu kararın ardından eşi için açılacak tazminat davalarında da hak talep edebilecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title