Haberler

Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun 'Anayasa' Açıklaması

Yargıtay Başkan Kurulu, Yeni Anayasa Taslağı ile İlgili Yaptığı Değerlendirmede, Anayasanın Başlangıç Maddelerine ve Laiklik İlkesine Vurgu Yaptı. Yargıtay Başkanlar Kurulu, 'Anayasanın Başlangıç Bölümünün Sözünde ve Özünde Kısaltma Yapılarak ve Laiklik İlkesinin Doğrudan veya Dolaylı Yeni Düzenlemelerle Zayıflatılması Kesinlikle Kabul Edilemez" Dedi.

Yargıtay Başkan Kurulu, yeni anayasa taslağı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, anayasanın başlangıç maddelerine ve laiklik ilkesine vurgu yaptı. Yargıtay Başkanlar Kurulu, 'Anayasanın başlangıç bölümünün sözünde ve özünde kısaltma yapılarak ve laiklik ilkesinin doğrudan veya dolaylı yeni düzenlemelerle zayıflatılması kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Yargıtay Başkanı Osman Arslan başkanlığında yeni anayasa değişikliğini görüşmek üzere toplanan Yargıtay Başkanlar Kurulu, anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerini yazılı bir metinle açıkladı. Yaklaşık 4 saat süren toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, toplumun gündemine yoğunlukla taşınan yeni anayasa hazırlığının değerlendirildiği ve oybirliği ile açıklama yapılmasına karar verildiği belirtildi. Anayasaların evrensel değerlere uygun olmak koşuluyla hazırlanan ve toplumun hukukuna uzun sürede

hizmet vermeyi amaçlayan üst hukuk kuralları olduğu belirtilen açıklamada, "Yürürlükteki anayasanın değiştirilmesi gereğinde geniş bir toplumsal mutabakat var ise de bunun bütünüyle yeni bir anayasa yaparak mı, yoksa mevcut olanın yetersiz görülen ve aksayan yönlerinin yenilenmesi ile mi gerçekleştirileceği keyfiyeti yeterince tartışılmamıştır" denildi.

Anayasalarda yapılacak değişim yenilemelerinin toplumun bütünlüğünü ilgilendireceğine işaret edilen açıklamada, bu nedenle hazırlığına başlama, geliştirme ve sonuçlandırılmasının en geniş toplumsal katılımla uzlaşma ve sahiplenmelerle gerçekleştirilmesinin zorunluluğuna dikkat çekildi. Açıklamada, "Henüz bütünüyle netleştirilmemiş ve tartışmaya resmen sunulmamış olsa dahi kamuoyuna yansıyan yönüyle, yürütme erkenin sahipleneceği ve takipçisi olacağı izlenimi uyandıran taslağın ciddi itirazlarımıza konu

olacak yönleri vardır" denildi. Yargıtay olarak itiraz edecekleri konu hakkında da bilgi verilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yürürlükteki anayasanın özünü ve laik cumhuriyetin dayanağını oluşturan ve metne dahil olduğu 176. maddede ifade edilen 'başlangıç' bölümünün sözünde ve özünde kısaltma yapılarak etkisiz hale getirilmesinin kabul edilemeyeceği; anayasanın değiştirilmez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez hükümleri korunur gibi görünse bile başka maddelerde yapılacak değişiklikler ile cumhuriyetin temel ilkelerinin zaafa uğratılmasının benimsenemeyeceği; cumhuriyetin vazgeçilmez temel dayanağını oluşturan ve yüksek

mahkeme kararlarınca çerçevesi isabetle çizilmiş olan laiklik ilkesinin doğrudan veya dolaylı yeni düzenlemelerle zayıflatılmasının kesinlikle kabul edilemez olduğu; tarafsızlığı tartışma konusu olamayacak bağımsızlığı ise bir türlü sağlanmak istenmeyen yargı ekini, yasama ve yürütmenin denetim ve hakimiyetine daha ziyade çekme niyetini açığa çıkartan önerilerin asla uygun bulunamayacağı; açıklanan vazgeçilemez ilkeler doğrultusunda ve bu sorumluluk duygusu ile gelişmelerin takipçisi olunacaktır."

(EDA-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title