Haberler

Yargılama 'Sıfırdan' Başlıyor

Belçika Adaleti, Uzun Yıllar Süren Bir Yargılama Sürecinin Ardından Geçen Yıl Ağır Hapis Cezalarına Çarptırdığı, Sonra Serbest Bıraktığı Terör Örgütü DHKP-c Üyelerini Yeniden Yargılamaya Başlıyor.

Belçika adaleti, uzun yıllar süren bir yargılama sürecinin ardından geçen yıl ağır hapis cezalarına çarptırdığı, ancak adli hatalar nedeniyle kararlarını iptal ederek serbest bıraktığı terör örgütü DHKP-C üyelerini yeniden yargılamaya başlıyor.

Anvers Mahkemesinin yarınki ilk oturumunda, bütün sanıkların yeniden yargılanacağı yeni bu sürecin koşulları belirlenecek.

Adli kaynaklar, mahkemenin 27 Eylülden itibaren yargılamayı aralıksız sürdüreceğini ve en fazla 10 gün içinde tamamlayacağını ifade diyor.

Bu amaçla Anvers Adliyesinde kapsamlı güvenlik önlemlerinin alındığı belirtiliyor.

Terörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006'da açıkladığı kararda, Fehriye Erdal'a 4, örgütün başı Dursun Karataş'a 5, sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu'ya 4'er yıl hapis cezası vermişti. Gent Temyiz Mahkemesi de 7 Kasım 2006'da bu cezaları, bazılarını artırarak onamıştı.

Terör örgütü üyelerinden Musa Asoğlu, Kaya Saz, Şükriye Akar Özordulu ve Bahar Kimyongür cezaevinde bulunurken, Belçika'da bir ikamette göz hapsinde bulunduğu varsayılan ve karardan iki gün önce "izini kaybettiren" Erdal ile Dursun Karataş ve Zerrin Sarı isimli teröristler firarda sayılıyordu.

Mahkeme, sanıkları 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etmeyi de kararlaştırmış, Asoğlu'nu 5 bin 500, diğerlerini 2 bin 500'er avro para cezasına çarptırmıştı.

Bruges Mahkemesi, ayrıca DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelendirmiş ve Belçika'da adli alanda örgütün bu sıfatına resmiyet kazandırmıştı.

Bu kararlar üzerine Yargıtaya başvuran sanıkların Belçika'da işlediği suçlar arasında, sahte kimlik kullanmak, silah ve patlayıcı madde bulundurmak, terör örgütü üyesi olmak, terör eylemleri planlamak ve haraç toplamak gibi suçlar yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title