Haberler

Yargı Reformu Her Kesimin Beklentisi

Başbakan Erdoğan, "Yargı Reformu Her Kesimin Beklentisi, Arzusu. Bu Beklentiyi Karşılıksız Bırakmak İstemiyoruz" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya'nın AB dönem başkanlığının getirdiği yoğunluk nedeniyle hiçbir ikili zirve toplantısı düzenlememe yönünde aldığı kararın tek istisnasını Türkiye-İspanya Zirvesi'nin teşkil edeceğini belirterek, "Memnuniyetle, takdirle karşıladığımız bu husus ikili ilişkilerimizin ulaştığı mükemmel seviyeyi teyit etmektedir" dedi. Erdoğan, "Yargı reformu şu anda Türkiye'deki gerek siyası partileri noktasında, gerek sivil toplum kuruluşları noktasında her kesimin beklentisi, arzusu. Bu beklentiyi karşılıksız bırakmak istemiyoruz. Arkadaşlarımız bu çalışmaları yapıyorlar. Bu çalışmalardan sonra meclis gündemine getirmeyi düşünüyorlar" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, İspanya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında İspanya ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, her alanda mükemmel bir düzeyde gelişen Türkiye-İspanya ilişkilerinin 2004 yılından bu yana daha da içerik ve güç kazandığını söyledi. Bunda BM Medeniyetler İttifakı girişiminin de önemli rolü olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu nedenle İspanya Başbakanı Zapatero ile birlikte Türkiye-İspanya ilişkilerinin kurumsal bir yapıya kavuşturulmasını arzu ettiklerini ifade etti. Erdoğan, ilk zirve toplantısının Nisan 2009 tarihinde Medeniyetler İttifakı İkinci Zirvesi ile aynı dönemde İstanbul'da yapıldığını anımsattı.

Türkiye'nin AB katılım sürecine samimi ve güçlü bir şekilde destek veren İspanya'nın AB dönem başkanlığı sırasında yapılmakta olmasının toplantıya ayrı bir önem kazandırdığını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu noktada bir hususa dikkatinizi çekmek istiyorum; İspanya'nın AB dönem başkanlığının getirdiği yoğun gündem nedeniyle hiçbir ikili zirve toplantısı düzenlememe yönünde aldığı bir ilke kararı vardı. Buna tek istisna Türkiye-İspanya Zirvesi teşkil edecektir. Memnuniyetle, takdirle karşıladığımız bu husus ikili ilişkilerimizin ulaştığı mükemmel seviyeyi teyit etmektedir. Söz konusu zirve aynı zamanda Türk-İspanyol işbirliğinin ülkelerimiz açısından taşıdığı önem ve değerinde bir göstergesi olarak değerlendirilmelidir."

Nueva Economica Forumu'nun düzenlediği kahvaltıda bir konuşma yaparak Türkiye'nin AB üyeliğinin Avrupa, hatta bu coğrafyanın ötesi için taşıdığı anlama vurgu yapacağını dile getiren Erdoğan, "Bölgesel ve uluslararası sorunların çözümüne yönelik katkılarımızı, küresel düzeyde barış ve refahın tesisi için gösterdiğimiz gayretleri orada gündeme getireceğim" dedi.

Erdoğan, ziyareti sırasında Türkiye-İspanya ilişkilerinin bütün boyutlarıyla gözden geçirileceğini, bölgesel ve uluslararası alanda işbirliğinin daha da güçlendirilmesi imkanlarının ele alınacağını, küresel ve bölgesel meselelerin müzakere edileceğini, ayrıca AB müzakere süreci hakkında görüş teatisinde bulunacaklarını da söyledi.

Ziyareti sırasında İspanya'nın dönem başkanlığından beklentilerin dile getirileceğini vurgulayan Erdoğan, "Zira bundan önceki dönemlerde bekleyip de elde edemediğimiz bazı fasılların açılışını bu dönemde açmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yüzyıllarca yıl farklı dil, din ve kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı Endülüs'ün beşiği ve Akdeniz medeniyetlerinin mozaiği olan Sevilla'da böyle bir ödüle layık görülmek, gerçekten şahsım için özel bir anlam taşımaktadır. Nodo Vakfı'nın Medeniyetler İttifakı girişimi vasıtasıyla uluslararası barış ve güvenliğin korunmasına, halklar arası dostluğun geliştirilmesine ve uluslararası sorunlarını giderilmesinde katkılarımızdan dolayı şahsıma bu ödüle layık görmüş olması karşısında son derece mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Sevilla'da ayrıca A-400 M askeri nakliye uçağının Türk mühendislerinin de görev yaptığı üretim tesislerini ziyaret edeceğiz ve ertesi gün Cordoba'yı gördükten sonra Ankara'ya döneceğiz."

-"REFERANDUMA GİDEBİLECEK ŞEKİLDE BİR ADIMI DA ATMANIN GAYRETİ İÇİNDEYİZ"-

Erdoğan ayrıca gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Erdoğan bir gazetecinin, "Anayasa değişikliği içinde yüksek yargı organları ile ilgili düzenleme var mı" sorusu üzerine, "Yargı reformu şu anda Türkiye'deki gerek siyası partileri noktasında, gerek sivil toplum kuruluşları noktasında her kesimin beklentisi, arzusu" şeklinde konuştu. Erdoğan, arzularının tüm siyasi partilerin bir araya gelerek Anayasa çalışmalarına katılmaları olduğunu da ifade etti.

"Yargı reformu konusunda yapılacak böyle bir değişikliğin boyutu ne olur, o ayrı bir konu" diyen Erdoğan, Uzlaşı Komisyonu'nun olup olmayacağı konusunda olumlu cevap alamadıklarını belirtti.

Erdoğan, "Parlamentoda Meclis Başkanının iç tüzük çalışmasında bile ana muhalefet partisi zorla bu komisyona temsilci vermiş ve burada sağlıklı netice alınamamıştı. Anayasa ile ilgili böyle bir çalışmaya ise temsilci vermeyeceğini söylemişti. Şimdi ana muhalefet yine aynı şeyi söylüyor. Diğer muhalefet partisine bakıyorsunuz aynı şeyi söylüyor. Veya en iyi şekliyle "İktidar partisi hazırlasın, bize göndersin, bakalım, ama en erken seçimden önce bunu görüşebiliriz' diyorlar" dedi.

Türkiye'nin şartlarının buna elverir durumda olmadığını öne süren Erdoğan şöyle konuştu:

"Şu anda arkadaşlarım samimiyetle bu çalışmanın içindeler. Neticesinde de diğer siyasi partileri ziyaret etmek suretiyle bu görüşmeleri yapacaklar. Bu konuda "Beraber yürüyelim' derlerse biz suretle bu adımı atmanın gayreti içinde olacağız. Bunu halkımıza sormaya varıncaya kadar, yani referanduma gidebilecek şekilde bir adımı da atmanın gayreti içindeyiz. Sivil toplum kuruluşları ve halkımızla birçok ilde yaptığımız görüşmelerin beklentisi bu. Bu beklentiyi de karşılıksız bırakmak istemiyoruz. Fevkalade bir durum olmaması halinde bu adımı atmakta kararlıyız. Arkadaşlarımız bu çalışmaları yapıyorlar. Bu çalışmalardan sonra bunu Meclis gündemine getirmeyi düşünüyorlar." (ANKA)

(HM/EÖ)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title