Haberler

Yapı Kredi İlk 6 Ayda 930 Milyon Tl Net Kã‚r Açıkladı

Yapı Kredi, 2009 Yılın İlk Yarısında Konsolide 930 Milyon Lira Net Kar Açıkladı. Banka Toplam Gelirlerini İse Yüzde 30 Artışla 3 Milyar 199 Milyon Liraya Çıkardı.

Yapı Kredi, 2009'un ilk yarısında konsolide bazda 930 milyon lira net kar elde ettiğini açıkladı.

Yapı Kredi Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, yılın ilk yarısında net karını, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 oranında artıran Yapı Kredi'nin, toplam gelirlerinin ise yüzde 30 artışla 3 milyar 199 milyon liraya ulaştığı bildirildi.

Gelirlerdeki olumlu performans ve sıkı gider yönetimi sayesinde Yapı Kredi'nin Gider/Gelir rasyosunun ise yüzde 51'den, yüzde 38'e düştüğü belirtildi. Aynı dönemde Banka'nın ortalama özsermaye karlılığını yüzde 27.2 olarak gerçekleşirken, Sermaye Yeterlilik Rasyosu'nun ise Banka bazında yüzde 17.1'e, Grup bazında yüzde 15.7'ye yükseldiği açıklandı.

-410 MİLYON SENDİKASYON İHTİYAÇLARA KAYNAK OLDU-

Yapı Kredi Bankası açıklamasında, ekonomik aktivitede gözlemlenen durgunluğa rağmen, özellikle konut kredilerindeki çeyreksel yüzde 6'lık büyümeye bağlı olarak TL kredilerinin ilk çeyreğe göre yüzde 1, toplam tüketici kredisi portföyünün ise yılbaşından bu yana sektör ortalamasının üzerine çıkarak yüzde 4 büyüdüğü belirtildi.

Yapı Kredi'nin toplam kredi hacminin ise 38 milyar 223 milyon lira seviyesine ulaştığı bildirildi. Açıklamada, "Aktif kalitesini korumak ve geçici olarak borç ödeme güçlüğüne düşen müşterilerini desteklemek için yeniden yapılandırma programı başlatan Yapı Kredi, Nisan ayında yıllık Libor+yüzde 2.5 maliyetle aldığı 410 milyon dolarlık yeni sendikasyon kredisi sayesinde ihracatçılara taze kaynak yarattı" denildi.

-GENEL MÜDÜR AÇIKALIN'IN DEĞERLENDİRMESİ-

Yılın ilk yarısındaki mali tablolar ile ilgili açıklama yapan Yapı Kredi Murahhas Aza ve Genel Müdürü Faik Açıkalın, bir önceki yılın aynı dönemine göre net karını yüzde 26 oranında büyüten Yapı Kredi'nin sürdürülebilir karlılık ile beraber liderlik hedefine sağlam adımlarla yaklaştığını söyledi. Açıkalın, açıklamasında şunları söyledi:

"Global ekonomide yaşanan çalkantılara rağmen elde ettiğimiz sonuçlar, krizi başarılı bir biçimde yönetmeye devam ettiğimizi gösteriyor. Krizin ilk işaretlerinin alındığı günden bu yana geliştirdiğimiz doğru stratejilerle bir yandan bankamızın performansını üst seviyelere taşırken aynı zamanda müşterilerimizi desteklemeye devam ettik. İyi bir başlangıç yaptığımız 2009 yılının ikinci çeyreğinde de yüksek performansımızı sürdürdük. Daralan piyasa koşullarına rağmen müşteri odaklı bir anlayışla geliştirdiğimiz yeni ürün ve hizmetlerin de katkısıyla gelirlerimizi bir önceki yıla oranla yüzde 30 artırmayı başardık. Bununla birlikte gider yönetimine devam eden odaklılığın da etkisiyle net karımızı yüzde 26 yükselttik. Kredi kartlarında 20 yıldır süren liderliğimiz The Nilson Report'un 2009 Mayıs raporunda bir kere daha tescillenerek Avrupa'nın en büyük yedinci kredi kartı programı olarak pekiştirildi."

-YENİ ŞUBE AÇILIŞLARI DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE BAŞLAYABİLİR-

Haziran sonu itibarıyla Yapı Kredi'nin 844 şubesi bulunduğunu belirten Açıkalın, "Geçtiğimiz yıl hızlı şubeleşme stratejimiz neticesinde Türkiye'de bir rekora imza atarak 185 yeni şubeyi hayata geçirmiştik. Mali piyasalardaki belirsizlik nedeniyle geçici olarak durdurduğumuz şube açılışlarına, makroekonomik düzelmeyle birlikte yılın son çeyreğinde yeniden başlamayı umuyoruz. Şu anda yüzde 9.5'lik şube adedi pazar payı ile Türkiye'nin en geniş dördüncü şube ağına sahibiz" diye konuştu.

-YAPI KREDİ 2009 KONSOLİDE FİNANSAL SONUÇLARI-

Net Grup karı: 930 milyon TL

Faaliyet giderleri: 1 milyar 214 milyon TL

Toplam gelirler: 3 milyar 199 milyon TL

Toplam aktifler: 69 milyar 955 milyon TL

Net faiz dışı gelirler: 1 milyar 316 milyon TL

Toplam mevduat: 41 milyar 861 milyon TL

Net faiz gelirleri: 1 milyar 883 milyon TL

Toplam Krediler: 38 milyar 223 milyon TL

(ANKA)

(HMD/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title