Haberler

Yapı Kredi 1 Milyar 553 Milyon Tl Net Kar Açıkladı

Yapı Kredi, 2009 Yılında Konsolide Bazda 1 Milyar 553 Milyon Tl Net Kar Açıkladı. Banka, 2008 Yılına Göre Net Karını Yüzde 23 Artırırken, Toplam Gelirlerini Yüzde 26 Artırarak 6 Milyar 71 Milyon Tl'ye Ulaştırdı.

Yapı Kredi, 2009 yılında konsolide bazda 1 milyar 553 milyon TL net kar açıkladı. Yapı Kredi'den yapılan yazıla açıklamada, bankanın 2008 yılına göre net karını yüzde 23 oranında artırdığı, toplam gelirlerini ise yüzde 26 artışla 6 milyar 71 milyon TL'ye ulaştırdığı bildirildi. Bankanın, olumlu ticari performans ve başarılı gider yönetimi sayesinde gider / gelir rasyosunun, bir önceki yıla göre 12 puan daha iyileşerek yüzde 41'e düştüğü kaydedildi. Yapı Kredi'nin 2009 yılında ortalama özsermaye karlılığının yüzde 23 olarak gerçekleşirken Sermaye Yeterlilik Rasyosu'nun ise Banka bazında yüzde 17.8, konsolide bazda yüzde 16.5 olarak gerçekleştiği bildirildi. Yapı Kredi'nin 2009 yılı karına ilişkin yapılan açıklamada bir değerlendirmede bulunan Yapı Kredi Murahhas Aza ve Genel Müdürü Faik Açıkalın, ekonomide yaşanan daralmaya rağmen müşterilerini desteklemeye devam ettiklerini belirtti. Bankanın, 2009 yıl sonu itibarı ile toplam kredilerinin yaklaşık 40 milyar TL olarak gerçekleştiğini, özellikle konut kredilerinde sektörden 6 puan daha fazla büyüyerek geçen yıla göre yüzde 20'lik artış kaydettiklerini açıklayan Açıkalın, büyümeye ve büyütmeye yönelik yatırımlarını durdurmadıklarını söyledi. Zorlu piyasa şartlarına rağmen 2009 yılında oldukça uygun koşullarla toplam 1 milyar 395 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi aldıklarını anımsatan Açıkalın, bu kaynağın banka müşterilerinin finansman ihtiyaçlarında kullandırıldığını söyledi. Açıkalın, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"2009 yılında, kriz döneminde altyapı ve süreçlerimizde önemli iyileştirmeler gerçekleştirdik. Bu çerçevede kredi sistemi altyapısında düzenlemeler yaparak müşteri odaklılık ve ticari üretkenlik seviyelerinde artışlar sağladık. Ayrıca ticari ve iş yapış şekillerimizde verimliliğimizi yükselten yeni uygulamaları da hayata geçirdik. Böylece güçlü bir ticari performansla gelirlerimizi geçen yıla göre yüzde 26 oranında artırmayı başardık. Buna karşılık sıkı gider disiplini ve gelirlerdeki olumlu performans sayesinde gider/gelir rasyosunda da 12 puanlık bir iyileşme sağladık."

-KREDİ KARTI, FAKTORING VE LEASING'DE LİDERLİĞİMİZ SÜRÜYOR-

Yapı Kredi'nin kredi kartları alanındaki 18 yıllık liderliğini 2009 yılında da sürdürdüğüne dikkat çeken Açıkalın, bankanın, kredi kartı bakiyesine göre yüzde 20.4'lük pazar payı ile sektörde ilk sıradaki yerini koruduğunu kaydetti. Bununla birlikte finansal iştiriklerden Yapı Kredi Faktoring ve Yapı Kredi Leasing'in de sırasıyla yüzde 26.9 ve yüzde 16.1'lik pazar payları ile 2009'u lider bitirdiğini belirten Açıkalın, "Düşen faiz ortamında müşterilerin yatırım tercihinin mevduattan varlık yönetimi alanına kaymasıyla., yönetilen varlıklarımızı yüzde 24 oranında büyüterek 7.7 milyar TL seviyesine ulaştırmayı başardık" dedi.

-YAPI KREDİ 2010'DA KREDİLERİN YÜZDE 18 ARTIRACAK-

2010 yılında da müşteri memnuniyetine, sürdürülebilir büyümeye ve karlılığın korunmasına odaklanmaya devam edeceklerini dile getiren Açıkalın, "Sektör ve makro ekonomik görünüme ilişkin öngörülerimiz çerçevesinde 2010 yılında sektörde kredi büyümesinin yüzde 12-15 civarında olmasını bekliyoruz. Yapı Kredi olarak sektörün üzerinde bir büyüme gerçekleştirerek, kredilerimizi yüzde 17-18 civarında artırmayı planlıyoruz. Özellikle KOBİ, konut kredileri, bireysel ihtiyaç kredileri, ticari ve kurumsal krediler ile proje finansmanı alanında pazar payı kazanmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

-2010'DA 60 YENİ ŞUBE, 1.200 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK-

Yapı Kredi'nin 838 şube ile Türkiye'nin en geniş dördüncü şube ağına sahip bankası konumunda olduğunu belirten Açıkalın, 2010 yılında 60 yeni şube açarak, yaklaşık 1.200 yeni personeli işe alacaklarını açıkladı. (ANKA)

(HMD/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title