Haberler

Yanlış İlaç Kullanımı Hastalık Yapıyor

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Canbolat, Yanlış İlaç Kullanımının Çeşitli Hastalıklara Sebep Olduğunu Söyledi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Canbolat, yanlış ilaç kullanımının çeşitli hastalıklara sebep olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Canbolat, şifa bulmak için alınan ilaçların, yanlış kullanıldığında ciddi rahatsızlıklara yol açabildiğini, özellikle en çok tüketilen antibiyotikler, ağrı kesici ve vitaminlerin yanlış kullanımının sindirim sistemini etkilediğini, kanamalara yol açtığını ve baş dönmesine neden olduğun ifade etti. Masum gibi görünseler de, hastalıklara çare olsalar da aslında ilaçların akılcı kullanılmadığı zaman çok tehlikeli olabileceğini kaydeden Canbolat, "İyileşmek için hastalık sona erene kadar ilaçları kullanmayı ve birçok ilacı beraber almamayı öneriyorum. Yüksek doz ya da yanlış kullanım ilacın yan etkisini ortaya çıkarır. Hastalığınız bir süre sonra nüksedebilir. 2 ilacı mümkün olduğunca beraber kullanmamak, yarım saat, 1 saat arayla kullanmak yan etkisini azaltır. İlacı almanın en iyi yolu suyla almaktır" dedi.

Tüm ilaçlar içinde en çok tüketilen antibiyotiklerin yan etkisinin ise sanıldığından fazla olduğuna dikkat çeken Canbolat, "Alerji yapar, sindirim sistemini etkiler, baş dönmesi yapar, bulantı yapar, kabızlık yapabilir. Çoğu zaman tavsiye üzerine doktora danışmadan kullanılan ağrı kesiciler de ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Sindirim sisteminde ağrılara yol açar, bu kanamalara kadar gidebilir. Güç toplamak için alınan vitaminler de akılcı kullanılmadığında yan etkisini hemen gösterir. Bazı vitaminler kanamayı artırır, bazıları sindirim sistemine etki eder yüksek dozda alınırsa ciddi sağlık problemlerine yol açar" şeklinde konuştu.

(BK-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title