Haberler

Yangın Kontrol Altına Alınamadı

Mersin'in Gülnar ilçesinde önceki gün başlayan orman yangını henüz kontrol altına alınamadı. Yangının, Aydıncık ilçesine sıçramadan, Beydili köyü üzerinde durdurulduğu bildirildi.

Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Soley, dün akşam saatlerinde rüzgarın etkili olmasıyla söndürülen bazı noktalarda yeniden alevlerin yükseldiğini belirtti.

Soley, 100 arazöz, 20 dozer, 4 helikopter ve 500 yangın işçisi ile söndürme çalışmalarının devam ettiğini, ancak olumsuz hava koşulları ve arazi şartlarının çalışmaları zorlaştırdığını söyledi.

Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin zaman zaman kendilerini tehlikeye atarak yangına müdahale ettiğini anlatan Soley, şunları kaydetti:

''Alevlerin üzerlerine gelmesine birkaç metre kala bile yangına müdahaleyi sürdürüyorlar. Geri çekilme emri vermemize rağmen, birkaç noktada ekipler ısrarla çalışmalarını sürdürdü. Herkes, 'daha fazla ormanımız yok olmasın' diye cansiperhane çalışıyor, ancak doğa koşulları sizden yana olmadığında yapacağınız fazla birşey kalmıyor. Yangında yaklaşık bin hektar orman arazisi zarar gördü. İlk belirlemelere göre 65 ev kullanılamaz hale geldi.''

Soley, rüzgarın da etkisiyle yangının sabaha karşı Aydıncık ilçesine doğru ilerlediğini anımsatarak, ''ekiplerimizin yoğun müdahalesiyle Beydili köyü üzerinde yangını durdurmayı başardık. Eğer müdahalede geç kalınsaydı, yangın Aydıncık'ta devam ederdi'' dedi.

Soley, tedbir amaçlı Delikkaya, Kavakoluğu, Korucuk, Tepeköy, Çavuşlar, Koçaşlı ve Lapa köylerinin ardından Beydili ve Emirhacı köylerinin de boşaltıldığını anlattı.

-''Kozalaklar alev topu gibi''-

Soley, orman yangınında, kozalakların, sıcaklığın etkisiyle patlayıp adeta ''alev topu'' gibi çevreye dağıldığını, bunun da yangının yayılmasına neden olduğunu vurguladı.

Orman yangınlarının yayılmasında ve hızlanmasında, nem, sıcaklık ve rüzgarın yanı sıra çam kozalaklarının da önemli rol oynadığını ifade eden Soley, ''yangın sırasında tutuşan kozalaklar, içinde bulunan reçine eriyerek buhara dönüşüyor. Oluşan basınçla kozalaklar patlayarak, adeta alev topu gibi 100 metreyi bulan mesafelere fırlıyor'' dedi.

Soley, böylece yanan kozalağın, yangını hızlı şekilde uzak alanlara yaydığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title