Haberler

Son dakika haberi! İZMİR'DE ORMANCILARDAN YANGIN TATBİKATI

Güncelleme:

Son dakika haber: İZMİR Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Kemalpaşa Orman Deposu'nda orman yangınlarıyla mücadele tatbikatı yapıldı.

İZMİR Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Kemalpaşa Orman Deposu'nda orman yangınlarıyla mücadele tatbikatı yapıldı. Geçen sene İzmir'de çıkan orman yangınlarında 4 bin hektar alanın yandığını hatırlatan İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, "Yanan alanlana 6.5 milyon fidan diktik. Bu alanların herhangi bir ranta, imara konu edilmesi mümkün değil. Halkımız endişe etmesin, ormanlarımızın bir santimetrekaresine bile tecavüze göz yummayız" dedi.

İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Kemalpaşa Orman Deposu'nda yer ekiplerini denetledi. Koruyucu giyim ve teçhizatlar ile arazözleri tek tek gözden geçiren Derince, personele başarı diledi. Kemalpaşa Orman Deposu'nda orman yangınlarıyla mücadele tatbikatı yapıldı. Tatbikatta görevliler tarafından temsili yangına söndürme araçları ile müdahale etti. Yangınla birlikte dumanın yükselmesi ihbarın ekiplere aktarması canlandırıldı. Yangının çıktığı bölgenin koordinatları belirlendi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, karadan harekete geçti. Dumanların yükseldiği bölgeye arazözler ve orman çalışanları müdahale etti. Yangın, kısa sürede söndürüldü.

'ORMANLARIMIZIN BİR SANTİMETRE KARESİNE BİLE TECAVÜZE GÖZ YUMMAYIZ'

Geçen sene İzmir Orman Bölge Müdürlüğü hudutları içerisinde 285 orman yangını çıktığını dile getiren İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, "Bu yangınlar sonucu 4 bin hektar orman yandı. Bu alanların herhangi bir ranta, imara konu edilmesi mümkün değil. Ormanlarımız Anayasa'mızın 169'uncu maddesi korumasında. Yanan yerlerin tamamını ağaçlandırdık. Geçen sene 6.5 milyon fidan diktik ve 'Yeşil Vatan' için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Halkımız endişe etmesin, ormanlarımızın bir santimetre karesine bile tecavüze göz yummayız. O kişileri bulup adli makamlara teslim ederiz. Yanan yerleri de yıl içerisinde tekniğine uygun olarak ağaçlandırırız" ifadelerini kullandı.

'İZMİR'DE OLASI YANGINLARA HAZIRIZ'

1 Mayıs itibariyle 'yangın sezonunun' başladığına dikkati çeken Derince, "Yangının sezonu olmaz ama ağırlıklı olarak 1 Mayıs'tan 30 Ekim'e kadar geçen sürede yangın yoğunluğu fazla oluyor. Bizler yangın sezonuna hazırlanma adına bütün alet, ekip, ekipmanı gözden geçiriyoruz. Bakımlarını yapıyoruz. Personelimizin dinamik kalması adına tatbikatlar yapıyoruz. Yangınlara hazırız" dedi.

'ORMAN YANGINLARINA MÜDAHALE KONUSUNDA İHA'LAR ÇOK FAYDALI OLDU'

İlk kez geçen sene insansız hava araçlarıyla (İHA) ormanların gözetlendiğini dile getiren Derince, "Yangın müdahale esnasında termal kameralarla birlikte gece yangınlarında nerelere müdahale etmemiz konusunda İHA'lardan bilgi aktarıldı. Bu bilgiler çok faydalı oldu. Bu sene İzmir Bölge Müdürlüğü'nde 1 ama Türkiye genelinde 3 İHA daha kullanılacak. Ormanlarımız İHA'lar tarafından sürekli gözetleniyor. Sadece İHA'larla değil bölge müdürlüğümüzdeki 66 yangın gözetleme kulesi, 40 termal kamera ve vatandaş ihbarlarıyla anında müdahale ediyoruz" açıklamasında bulundu.

'PANDEMİDEN BUNALAN VATANDAŞ'

Orman yangınlarını önleme noktasında vatandaşlara ve çiftçilere uyarılarda bulunan Derince, orman yangınlarının yüzde 95'inin insan kaynaklı, yüzde 5'inin doğal nedenlerden kaynaklandığını hatırlattı. Derince, orman yangınlarında erken müdahalenin önemine de değinerek, "Pandemi sürecindeyiz. Vatandaşlarımız bunaldı anca pikniklerini kesinlikle piknik için ayrılmış yerlerde yapmalılar. Ayrıca bağ, bahçe ve tarla temizliklerinin ateşle yapılmaması gerekiyor. Anız yakmanın bilimsel olarak bir faydası olmadığı hatta orada yaşayan tüm canlıyı yok ederek zarar verdiği kanıtlanmıştır. Özellikle izmaritler, şişeler, yangına neden olabilecek piknik malzemeleri ve benzeri şeyler gelişi güzel ormanlara atılmamalı. Ormanlarımızda duman, şüpheli şahıs gördüklerinde ücretsiz Alo 177 hattına ihbarda bulunabilirler. 112'yle de entegre olduk, yangın ihbarını oraya da bildirebilirler? dedi.

'YANGIN İŞÇİLERİNİN GÖREV SÜRESİ UZATILDI'

İzmir'de 750 civarında yangınlarla mücadele eden işçi ve 250 memur olduğunu söyleyen Derince, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin 2 bin yangın işçisi alacağına yönelik verdiği müjdeyi sevinçle karşıladıklarını ifade etti. Derince, kurumda çalışan geçici işçilerin görev süresine 4 ay daha ilave edildiğini belirtip, "Yangın işçilerimiz 5 ay boyunca 29 gün yerine, 9 ay boyunca 29 gün yani yaklaşık 10 ay çalışacaklar. Yangında çalışan arkadaşlarımızın moral ve motivasyonunu yüksek tutmak için bu çok önemli bir gelişme. Sayın Bakan'ımız Dr. Bekir Pakdemirli'ye teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

EKİPMAN TAM, YANGINLA MÜCADELE HİZMETİ SÜRÜYOR

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü; 1 yangın komuta aracı, 1 idare yangın yönetim helikopteri, 4 kiralık su atar helikopter, 1 kiralık amfibik uçak, 1 gözetleme amaçlı İHA, 96 arazöz, 27 su ikmal aracı, 46 ilk müdahale aracı, 15 dozer, 10 kiralık olmak üzere 15 treyler, 10 greyder, 106 yangın ekip merkezi, 66 yangın gözetleme kulesi, 23 haberleşme merkezi, 17 sabit noktada 33 kameralı yangın gözetleme, 9 noktada seyyar kameralı yangın gözetleme sistemi, 399 su kaynağı ve toplam 1153 personelle yangınla mücadele hizmetlerini sürdürüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İhlas Haber Ajansı İzmir Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title