Haberler

Yamaç Paraşütü Uçuşlarına Denetim, Kazaları Azalttı

Güncelleme:

UTKU UÇRAK – Dünyanın en iyi yamaç paraşütü merkezleri arasında gösterilen Fethiye'nin Ölüdeniz beldesindeki Babadağ Hava Sporları ve Rekreasyon Merkezi'nde yapılan denetim ve kontroller sayesinde ölümlü yamaç paraşütü kazaları sıfıra indi.

Her yıl binlerce macera tutkunu turistin yamaç paraşütüyle uçtuğu Babadağ'da, yaşanabilecek kazaların önüne geçmek için 2011'de Fethiye Kaymakamlığı ve Türk Hava Kurumu (THK) tarafından uçuş yönergesi hazırlandı. Hazırlanan yönerge kapsamında Babadağ'dan single (tek) ve tandem (çift) atlayış yapan pilotların uçuş öncesi ve sonrası kontrolleri, THK tarafından görevlendirilen pilotlarca yapılıyor. Kontrollerde atlayış yapmak için yeterlilik belgesi olmayan pilotların uçuşuna izin verilmiyor.

Yamaç paraşütü kazalarının önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan yönergeyle kazaların önüne geçildiği bildirildi.

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıldır Babadağ'da ölümlü yamaç paraşütü kazası olmadığını söyledi. Kaza olmamasının yamaç paraşütüne ilgiyi de artırdığını ifade eden Çalık, geçen yılın aynı dönemine göre bu yılki atlayış sayısında yüzde 26'lık artış olduğunu belirtti.

Çalık, yamaç paraşütü sezonun başladığı mayıs ayı itibariyle 47 bin uçuş kaydedildiğini, geçen yıl aynı dönemlerde bu sayının 38 bin olduğunu dile getirdi.

"Amaç bu sporu kazasız ve güvenli yaptırmak

Yamaç paraşütü sezonun gayet iyi gittiğine işaret eden Çalık, "Orada oluşturduğumuz denetim mekanizmasıyla yamaç paraşütü için Babadağ'ı tercih edenle daha güvenli uçuş sağlayacak. Kontroller bizim oluşturduğumuz bir uçuş heyetiyle yapılıyor. Türk Hava Kurumu'ndan bir pilot ve Babadağ'ı işleten şirketin yetkilileri uçuş öncesi ve sonrasında kontroller yapıyor. Amacımız bu sporu kazasız ve güvenli bir şekilde yaptırmak" dedi.

Kaymakam Çalık, daha düşük kotlarda pist yapılmasıyla ilgili Babadağ'ı işleten Fethiye Güç Birliği şirketinin çalışmaları olduğunu, düşük kotlarda yapılacak yeni pistlerle birlikte yamaç paraşütü sezonunun daha uzun süreli yapılarak ilçe turizmine katkı sunulacağını ifade etti.

Türk Hava Kurumu Fethiye Şube Başkanı ve Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Özkaya ise Babadağ'da yıllardır bin 900, bin 800 ve bin 700 take off pistlerinden hem çift hemde tek uçuş yapıldığını vurguladı.

Babadağ'ın Ölüdeniz'in muhteşem doğasıyla birleşerek yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini kaydeden Özkaya, Babadağ'da yıllardır kontrolsüz uçuşlar gerçekleştirildiğini, Muğla Valiliği başta olmak üzere, Fethiye Kaymakamlığı ve Babadağ'ı işeten şirket ile birlikte THK Genel Başkanlığı tarafından hazırlanan Babadağ uçuş yönergesiyle pilotlara yönelik kontroller yaptıklarına değindi.

Özkaya şöyle konuştu :

"2 yıldan bu yana THK'nın yaptığı Babadağ uçuş yönergesiyle hiç ölümlü kaza yaşanmadı. Ölüdeniz'de 11 yamaç paraşütü şirketi var ve bu şirketlere bağlı yaklaşık 120 tandem pilotumuz var. Bu pilotlarımız THK tarafından açılan kurslara katılarak sertifikalarını ve lisanslarını alıyor. Pilotlar aldıkları eğitimle günde 5'ten fazla uçuş yapmıyorlar."

Geçen yıl ve bu yıl sıfır tandem kazasıyla sezonu bitirdiklerini, bu sezonu da kazasız kapatmayı hedeflediklerini kaydeden Özkaya, ayrıca Babadağ'ı işleten Fethiye Güç Birliği Şirketi tarafından tam teşekküllü bir ambulansın da Babadağ'da konuşlandırıldığını sözlerine ekledi. - Muğla

Kaynak: AA / Güncel

Ekrem Çalık Ölüdeniz Fethiye Babadağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title