Haberler

Yalova - Yalova'Da Kanalizasyon Kazısında Tarihi Mezar Taşı

Yalova Belediyesi Tarafından Yalı Caddesi Üzerinde Sürdürülen Kanalizasyon Hattı Kazı Çalışmaları Sırasında 1820 Yılına Ait Mezar Taşı Bulundu. Yapılan İnceleme Sonucu Yalakabad Ayanı Emin Ramazan İsimli Kişiye Ait Olduğu Belirlenen Mezar Taşının Yapılacak İncelemenin Ardından Yalova Açık Hava Müzesi'nde Sergileneceği Bildirildi.

YALOVA Belediyesi tarafından Yalı Caddesi üzerinde sürdürülen kanalizasyon hattı kazı çalışmaları sırasında 1820 yılına ait mezar taşı bulundu. Yapılan inceleme sonucu Yalakabad Ayanı Emin Ramazan isimli kişiye ait olduğu belirlenen mezar taşının yapılacak incelemenin ardından Yalova Açık Hava Müzesi'nde sergileneceği bildirildi.

Yalova Belediyesi ekipleri tarafından Yalı Caddesi'nde yürütülen kanalizasyon hattı çalışmaları sırasında kepçeye takılan taş heyecan yarattı. Kazıdan çıkarılan taşın incelenmesi için Bursa Müze Müdürü Enver Sağır'ın da beraberinde iki uzman Yalova'ya çağrıldı. Uzmanların incelemesi sonucu taşın 1820 yılından kalma mezar taşı olduğu anlaşıldı.

Kazı bölgesinde incelemelerde bulunan Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Ulusoy, kazının yapıldığı yerin tarihi bir alan olmadığı için alt yapı çalışmaların devamında bir sakınca olmadığını söyledi. Ulusoy, "Çalışmaların yürütülmesinde herhangi bir sakınca yok. Çünkü burası tarihi bir yer değil. Ancak buradan başka mezar taşları da çıkabilir. Böyle bir durum meydana gelirse kazıyı yürütenler bizleri bilgilendirecekler" diye konuştu.

Mezar taşını inceleyen Yalovalı Tarihçi-Yazar Muhsin Sevencan ise, "Bu mezar taşı 1820'li yıllara ait. Bu bizim için bir sürpriz değil. Çünkü Yalova'nın Pazaryeri ile Cumhuriyet Meydanı dediğimiz alanın eskiden bir mezarlık olduğunu biliyoruz. Bu mezar taşı Yalakabad Ayanı Emin Ramazan isimli kişiye ait. Yalova'nın Yalakabad ismi olarak zikredilmesi çok ilginç bir olay. Bu taş resminin sahibi kişi, bugün bir İl Genel Meclisi Üyesi eşdeğerinde birisi olmalı. Taşın diğer parçası kopmuş. Maddi değil ancak tarihi değeri var" dedi.

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ise mezar taşının bulunmasının ardından alt yapı çalışmalarının yapıldığı yere gelerek, "Bende yeni bilgi sahibi oluyorum. Başka mezar taşlarının da çıkabileceğini söylüyorlar. İnşallah çıkar" dedi.

Bulunan mezar taşında yapılacak olan incelemelerin ardından taşın Yalova Açık Hava Müzesi'ne yerleştirileceği öğrenildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title