Haberler

Yalova: Tzob Başkanı Bayraktar'ın Yasa Talebi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tarımda Devlet Destekli Doğal Afet Sigortası Yasası'nın kapsamının genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Yalova Ziraat Odası'nın yeni binasının açılışı törenine, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AK Parti Yalova Milletvekili Şükrü Önder, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu ile çok sayıda davetli katıldı. Binanın açılışını yapan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, çiftçilere yönelik çıkartılan Tarımda Devlet Destekli Doğal Afet Sigortası Yasası'nın kapsamının genişletilmesinin gerektiğini söyledi. Yasanın geç kaldığının da altını çizen Bayraktar, "Bu yasa Türkiye'de çok geç hayata geçirildi. Ayrıca kapsamı da ayrılan 200 trilyon liralık bütçeden dolayı eksik kaldı. Örneğin don ve sel olayları sonrasında meydana gelen zararlar sigorta kapsamında tutuldu ki, sadece bu 2 maddeden dolayı Türk çiftçisi 300 trilyon lira zarar etti. Afet kapsamına alınabilmek için neredeyse çiftçinin bütün malvarlığını kaybetmesi gerekiyor. Eğer uğradığınız zarar yüzde 40 oranının altındaysa afet kapsamına alınmanız mümkün değil. Bu büyük haksızlıktır. Bugün Türk tarım sektörünün üzerinde lobi faaliyetleri var, oyunlar oynanıyor" dedi.

Konuşmasında ihracat imkanının azlığına da değinen Bayraktar, "Evvelden çiftçilerimiz ürünün artışından mutlu olurlardı. Ancak şimdi bu değişti. Zira satış imkanının olmaması, ihracatın yetersizliği ve ticari enstrümanların iyi kullanılamayışı çiftçimizin üretim artışından korkar hale gelmesine neden oldu. Bütün bu olumsuzluklar nedeniyle bugüne kadar 1 milyon 64 bin kişi tarımsal üretim sektöründen ayrılarak şehirlere göç etti. Tarım kesimine desteğin mutlaka arttırılması gerekli" diye konuştu.

Bayraktar, pancara koyulan kotalarla ilgili sıkıntılarla ilgili olarak da, "Türkiye'ye 1 milyon ton kaçak şeker girdi. Et zaten yıllardan beri giriyor. Bunu önlemek devletin görevidir. Valilik, kaymakamlık, emniyet, jandarma koordineli bir şekilde çalışırsa bunun önüne geçilebilir. Bugün üreticimizin önüne pancar kotasını getirenler, tatlandırıcı ithalatını 350 bin ton daha artırmak istiyorlar. Biz örgüt olarak buna karşı da tepkimizi gösterdik" şeklinde konuştu.

Yalova'daki açılış esnasında çiftçilere bir de müjde veren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Çiftçilerimizin bir süredir beklediği gübre ve mazota yapılan Doğrudan Gelir Desteği ile ilgili görüşmelerimiz tamamlanma aşamasındadır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bizzat görüşerek bu konuda çalışma yaptık. Ümit ediyorum ki 1 hafta ya da en geç 10 gün içerisinde bu konu karara bağlanarak, çiftçilerimize ödeme yapılmaya başlanacak" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title