Haberler

Yalova Salman 4 Kat Sınırlamasının Arkasında Duracağım

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından Yalova Belediye Meclisi'nin depremsellik açısından Türkiye'de ilk olan kararları aldığını söyledi.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından Yalova Belediye Meclisi'nin depremsellik açısından Türkiye'de ilk olan kararları aldığını söyledi. Başkan Salman, alınan kararların arkasında durmaya devam edeceğini söyledi. Alınan kararlardan bazılarının dejenere olduğunu söyleyen Salman, 'İnşaat sektörü aç ve doyumsuz, sürekli istiyor ancak ben görevde olduğum sürece 4 kat sınırlamasının arkasında duracağımö şeklinde konuştu.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ile ilgili konuşan Başkan Vefa Salman, deprem konusunda hassas hareket ettiğini söyledi. Depremin ardından Yalova Belediye Meclisi'nin önemli kararlar aldığını söyleyen Salman, 'O dönem ben de basın sektörünün içerisindeydim. O zaman tarihe önemli notlar düştüğümü düşünüyorum. Yalova yeniden imar edilirken belediye meclisinde görev yapıyordum. O dönem güzel bir konuşmam vardır. Geleceği doğru şekillendirmek için geçmişi sorgulamak lazım. Belediye meclisinde doğru kararlar alındı. Bodrum katı zorunluluğu getirildi. Perde beton şartı getirildi. C veya diğer adıyla BS24'ten beton 30'a geldi. Yatay ve düşey taşıyıcıların sayıları artırıldı. Bunlar Türkiye'de ilk defa alınan kararlar olması bakımından önemliydi. Daha sonra yapı denetim firmaları kuruldu. Ancak ben daha sonra bunların dejenere olduğunu, yine eskiye bazı yönlerden dönüşler olduğunu gözlemledim' dedi.

'İNŞAAT SEKTÖRÜ AÇ VE DOYUMSUZ'

Deprem konusunda duyarlı olduğunu belirten Salman, Yalova Belediye mücavir sınırları içerisindeki 4 kat sınırlamasının arkasında durduğunu söyleyerek, 'Başkan seçildikten sonra, zaten deprem konusunda duyarlı bir insanım. Çeşitli taraflarına ulaştık. 17 Ağustos'un 17'nci yıldönümü. Pek çok şey ne yazık ki unutuldu. Unutkan bir milletiz. Ne yazık ki böyle. İnşaat sektörü aç ve doyumsuz bir sektör. Devamlı istiyor ama ne var ki Yalova 1. derecede deprem bölgesi. 4 kat sınırlaması getirilmişti. Yalova'da hem depremsellik açısından hem de kentin betonlaşmaması açısından bu doğruydu. Ben görevde olduğum sürece bu kararın arkasında durmaya devam edeceğim. Bu konuda da görüştüğüm kişilerden birisi de deprem profesörü Ahmet Ercan'dır. Sayın Ercan bana bir keresinde, 'Yalova'da çok katlı bina yapmak cinayettir, katliamdır' demişti. Bunun dışında diğer taraftan mühendislik bilimiyle uğraşanlar Yalova'da çok katlı bina yapılabileceğini söylüyor ama ben buna sıcak bakmıyorumö şeklinde konuştu.

'DEPREM 10 SENE SONRA OLSAYDI'

Büyük kayıpların olduğu ve ismi 'ölüm Ovası'na çıkan Hacımehmet Ovası'nda 1999'lu yıllarda konutlaşmanın oldukça arttığını söyleyen Salman, 'O dönemde resmi rakamlara göre 2 bin 507 gibi ölen vatandaşımız kayıtlara geçmişti. Oysa ben çalışmalar yapmıştım ve benim tespitlerime göre 5 bin civarıydı. Yine de şuna dua ediyorum; İyi ki deprem 99 yılında olmuş. 10 sene sonra olsaydı Yalova'da kayıp on bin rakamıyla ifade edilirdi. Hacımehmet Ovası almış başını gidiyordu. Giderek yüksek katlara doğru gidiyordu ve devamlı talepler geliyordu. 17 Ağustos depreminin diğer depremlerden farkı üç farklı hareketin de aynı anda görülmesiydi. Geçmişten ders çıkarmak lazım. Mahalle Afet Gönüllüleri çalışma yapıyor biz de Umut Evlerimiz vasıtasıyla destek oluyoruz. Çalışmalarımız da devam edecekö dedi.

AFET TOPLANMA YERLERİ BELİRLENMELİ

Başkan Salman, Yalova'da afetler konusunda günümüzde en büyük eksikliğin afet toplanma alanlarıyla ilgili olduğunu söyledi. Salman, 'Yalova'da afet toplanma yerlerini belirlememiz gerekiyor. Bunun sadece deprem olmasına gerek yok. Farklı afetler için de Yalova hepsine müsait bir coğrafyada. Deprem bir gün yine gelecek. Bu doğanın gerçeği ama şunu öğrendiğimizi umut ediyorum; deprem değil binalar öldürüyor. Biz de binaları ona göre yapmak sorumluluğundayız. Ben de imar müdürlüğüme seçildiğim günden itibaren söyledim. En ufak bir taviz vermeyin, mevzuat neyi emrediyorsa onu yapın, denetlemesini de yapın dedim. Bu benim özel duyarlılığım. Ben buradan bir kez daha o depremde kaybettiğimiz bütün insanları rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsunö diye konuştu.

17 Ağustos'ta Yalova'da 2 bin 504 kişinin hayatını kaybetmiş, 4 bin 505 kişi de yaralanmıştı. Bin 440'ı ağır olmak üzere toplam 33 bin 708 bina hasar görmüştü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Vefa Salman Türkiye Yalova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title