Haberler

Yalova Depreme Dayanıklılık Testinde Bina Böyle Yıkıldı

Depreme dayanıklılık testinde bina böyle yıkıldıTÜRKİYE'de karbon elyaf üreticisi bir firma, karbon elyaf takviyeli polimer (CFRP) teknolojisini kullanarak Yalova'da aynı özelliklere sahip iki bina üzerinde deprem simülasyonu gerçekleştirdi.

Depreme dayanıklılık testinde bina böyle yıkıldı

TÜRKİYE'de karbon elyaf üreticisi bir firma, karbon elyaf takviyeli polimer (CFRP) teknolojisini kullanarak Yalova'da aynı özelliklere sahip iki bina üzerinde deprem simülasyonu gerçekleştirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak yapılan çalışmada karbon elyaf kompozitlerle güçlendirilmiş bina yıkılmazken güçlendirilmeyen bina yerle bir oldu.

DowAksa firması, Yalova Valiliği tarafından tahsis edilen arazi üzerinde 2007 Deprem Yönetmeliği'nden önce yapılan binalarla aynı özelliklere sahip iki bina inşa etti. Yan yana yapılan iki binanın birisi bu firma tarafından geliştirilen yüksek mukavemetli karbon elyaf takviyeli polimer teknolojisiyle güçlendirildi. İkinci bina ise, olduğu gibi bırakıldı. Yapay deprem oluşturmak için binalara pistonlar yerleştirildi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper İlki'nin öncülüğünde 25 mühendisin katılımıyla yapılan test sonunda karbon elyaf ile güçlendirilen bina ayakta kalırken güçlendirilmeyen bina ise yerle bir oldu.

Üç katlı iki ayrı yapı üzerinde sismik kuvvetleri simüle etmek için gerçekleştirilen test, bu yöntemle bu ölçekte gerçekleştirilen dünyadaki ilk çalışma olma özelliğini taşıyor. Testi değerlendire Prof. Dr. Alper İlki, "Proje, ülkemizde yapı ve deprem mühendisliği alanında sanayi-üniversite işbirliğinde gerçekleştirilmiş olan en önemli ve örnek teşkil edebilecek çalışmalardan biri olmuştur" dedi.

DowAksa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman ise, giderek yaşlanan altyapı ve binaların, dünya genelinde artan bir sorun oluşturduğunu, kamu güvenliğini tehdit ederek, ekonomik faaliyetlerin aksamasına neden olduğunu söyledi. Berkman, "Bunlar, milli sermayeleri eritmektedir. Binaları, boru hatlarını, yolları ve köprüleri onarmanın uzun süreli ve etkili yollarını bulmak küresel bir mücadeledir. Umuyoruz ki bu projenin çıktıları ile hem ülkemize hem de deprem gerçeğiyle yaşayan diğer ülkelere bu mücadelede bir faydamız olur" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yalova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title