Haberler

Yalova'daki Kimyasal Depolama Tesisine Tepki Çığ Gibi

Yalova'nın Çiftlikköy İlçesi'ne bağlı Taşköprü Beldesi'ne Hollandalı firma Vopak tarafından 26 hektarlık alanda kurulması düşünülen kimyasal depolama tesislerine olan tepki çığ gibi büyüyor.

Yalova'nın Çiftlikköy İlçesi'ne bağlı Taşköprü Beldesi'ne Hollandalı firma Vopak tarafından eski Elyaf Akrilik İplik Fabrikası'nın bulunduğu 26 hektarlık alanda kurulması düşünülen kimyasal depolama tesislerine olan tepki çığ gibi büyüyor.

Vopak'ın Yalova'da deniz kenarına kurmayı planladığı kimyasal depolama tesislerinin atom bombası etkisi yapacağını savunan ve geçen hafta Pazar günü eylem yapan Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, tesislerin kurulduğu takdirde Marmara'nın sonunun olacağını söyledi.

Dünya çapında 79 terminaliyle 30 ülkede faaliyet gösteren, merkezi Hollanda'nın Rotterdam kentinde bulunan Vopak'ın Yalova eski Elyaf Fabrikası arazisinde kuracağı kimyasal depolama tesisi için tepkiler sürüyor.

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, toplam 150 tankta 710 bin metreküp sıvı dökme kimyasal, bitkisel yağ depolama terminali için 1/5000 ve 1/1000'lik planlara işleme kararı aldı.

9 Haziran tarihinde alınan karar, 11084 sayılı bakanlık oluru ile ilgili Taşköprü Belediyesi'ne gönderildi. Bakanlığın plan hükmü 22 Haziran tarihinden itibaren belediyenin girişinde askıya çıktı ve 30 günlük itiraz süresi başladı.

ÇED süreci devam eden depolama terminali konusunda Yalova Belediye Meclisi 5 Ocak 2011'de, İl Genel Meclisi de 6 Ocak 2011'de '1/25000 ölçekli Yalova Çevre Düzeni planı ve buna bağlı alt ölçekli diğer imar planlarında planlamaya alınan alanlarda ve sanayi alanlarında, ticari amaçla kimyasal maddelerin depolanacağı terminaller oluşturulamaz' kararı almıştı.

Vopak'ın yaklaşık 26 hektarlık alanda kuracağı tesiste 39 çeşit kimyasal depolanması planlanıyor. Depolanacak kimyasallar içinde akrilonitril, asetik asit, akrilik asit, etanol, sülfürik asit, mazot ve petrol ürünleri gibi kimyasallar da bulunuyor. Vopak'ın kimyasal atık depolayacağını belirten Çiftlikköy'ün bağımsız Belediye Başkanı Metin Dağ, şöyle dedi:

"Buradaki sanayi planlarının iptal olmasına rağmen buraya bu ruhsatın verilmesinin mümkün olmadığı görüldü. Ne hikmetse bakanlık, plan yaparak tesislerin yapılacağı alanın bulunmuş olduğu Taşköprü Belediyesi'ne plan gönderildi. Plan askıya çıkarıldı. Taşköprü Belediyesi hiç sesi çıkmadan, tepki koymadan planı onayladı. 21 Temmuz 2011'de itiraz ettim. İtirazımın cevabı elime ulaşmadı.

Yargıya gideceğim. Vopak kimyasal atık depolayacak. Dünyanın atamadığı ve biriktiremediği atıkları Marmara'nın göbeğinde depolayacak. Elimden geldiği kadar tesislerin kurulmaması için elimden gelen mücadeleyi göstereceğim. Vopak'ın ilimize gerçek anlamda deprem bölgesi olmasından dolayı bu tankların ileride doğurabileceği tehlikeleri düşünmek bile istemiyorum. "

"İNSAN HAYATIYLA OYNAMAK DEMEKTİR"

Kimyasal depolama tesislerinin, deprem açısından riskli bölgeye kurulmasının insan hayatıyla oynanması olduğunu savunan Yalova İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyesi Bahar Doğan, şöyle devam etti:

"Yerleşim alanlarının yakın ve deprem bölgesi olması sebebiyle burada böyle tesislerin kurulmasını istemiyoruz. ÇED dosyasını incelediğimizde firma yetkilileri zaten deniz, kara ve insan hayatı üzerinde olumsuz etkileri olacağını söylüyor. 150 tank depolanacağını düşünürsek İstanbul, Darıca, Marmara Denizi açısından Yalova'nın dışına kadar zararı olacağı aşikârdır.

Fay hattı 3 kilometre güneyinden geçtiğini MTA söylüyor. Kuzey Anadolu fay hattı hala diridir. Tali fay hatları tesisin içerisinden geçmektedir. Böyle riskli bir alana deprem açısından riskli tesisleri kurmak, insan hayatıyla oynamak demektir. Böyle bir tesisin Yalova'da kurulmasını istemiyorum. "

İlgili yerlere gerekli itirazları yaptıklarını kaydeden Doğan, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi planlara alınan alanlarda kimyasal depolama tesisleri kurulamaz diye karar aldığını anlatırken "Karar, askıya çıkmış ve kesinleşmiştir. İnceleyen arkadaşlar taleplerimizi dikkate alıp kendi hatalarını da göreceklerdir.

Taşköprü halkı da bundan tedirgin ve rahatsızdır. Olası bir depremde veya kazada en çok etkilenecek yerleşim yeri alanıdır. Bu kadar çok tankın bir arada olduğu alanda deprem olur ve fay kırığı oluşursa Taşköprü halkının kaçmaya fırsat bile bulamayacağını düşünüyorumö dedi.

"MARMARA'NIN UYANMASI LAZIM"

Kurulacak kimyasal depolama tesislerinin 710 bin metreküplük 150 tankla olası bir afette Marmara'da canlı bırakmayacağını kaydeden Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli de, şöyle devam etti:

"Bu konu sadece Yalova'nın olayı değil. Bu Marmara'nın olayı. Kurulacak olan kimyasal depolama tesisleri 710 bin metreküplük 150 tankların depremle kıvılcım yaratması veya patlaması halinde Marmara Bölgesi'nde canlı olmaz. Atom bombasını getirip koyuyorsunuz. Bir tarafta İzmit, bir tarafta İstanbul ve bir tarafta Bursa olan deniz kenarına kimyasal depolama tesisi kurulacak. Bunda sessiz kalmayalım. Biz bugün varız yarın yokuz.

Bu tesisin kurulmaması için elimizden geleni yapacağız. Gerekirse inşaatın önündeki çukurlara kendimizi bağlayacağız. Tesis yapılırsa Marmara'nın sonu olacak. Bu vebalin altından ne Yalova ne de Ankara kalkabilir. Kimse kalkamaz. ÇED raporunda ne diyor. "Benim sızıntılarımdan dolayı denizde balık yaşamayacak, hava değişimi olacak, toprakta sıkıntılar yaşanacak ve denize girilemeyecek" diyorlar.

Nasıl bir madde gelip depoluyorsun ki bunu söyleyebiliyorsun. Marmara'nın uyanması lazım. Bu atom bombasının Marmara'ya kurdurulmaması gerekiyor. Bu kurulursa Marmara'nın sonu olur. "

"İNSANLARIMIZA ZARAR VERECEKTİR"

Taşköprü Belediye eski Başkanı olan ve aynı zamanda çiftçilikle uğraşan Nedret Gülen ise kimyasal depolama tesislerinin insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturduğunu ifade ederek, "Vatandaşımız, halkımız, çiftçimiz daha çok insan sağlığı açısından karşı çıkmaktadır. Bu iş yarın öbür gün meyvelerden çok insanlarımıza zarar verecektir.

Bu tür yapılaşmalara karşı çıkmak zorundayız. Bu tür tesislerin daha uzak yerde ve daha başka bir şekilde yapılması gerekiyor. Duyarlılık gösterilmiyor. Siyasiler bu işin önünü inşallah keserler diye düşünüyorum. Burada yetişen birçok meyve ve sebze türleri var. Bunlar üzerinde de etkili olacaktır. Bunun da ötesinde insanlar üzerinde zehirlenmelere yol açacaktır. Sağlık ve Sanayi Bakanlığı bu işle ilgili ne yaparlar onu bekleyeceğiz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title