Haberler

Yalçındağ: "Enflasyon Hala Kırılgan Bir Noktamız"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ''Merkez Bankasına 'Faizi düşürün, kurlarla oynayın' demekle, uzun vadeli, sürdürülebilir, kalıcı bir çözüm elde edeceğimize inanmıyoruz'' dedi.

Yalçındağ, Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından düzenlenen geleneksel ''Çekirge Toplantısı'nda, konuşmasının ardından sanayicilerin sorularını yanıtladı.

'Merkez Bankasının sadece enflasyonla mücadele ettiği' yönündeki iş adamlarının yakınmalarına da değinen Yalçındağ, TÜSİAD olarak makro ekonomik dengelerin korunmasından yana olduklarını söyledi. Yalçındağ, şöyle devam etti:

''Merkez Bankasının itibarının zedelenmesi, bir müdahaleyle -bu düşük kurdan dolayı sanayimizin rekabetçi gücünün azaldığında hemfikiriz, bu bir sorun- çözülebileceğine inanmıyoruz. Burada yapısal reformların yapılması, aslında sanıldığı kadar da zor değil. Nasıl yapılacağını da bence hükümet biliyor. Bunları bir kararlılıkla hayata geçirmektir çözümün yolu diye düşünüyorum. Bu üçgenin kendi içinde dengesini bulmasını beklemekten başka bir şey yok diye düşünüyorum. Belki burada iç tasarrufu artırmamız ve faizlerin düşmesi için gerekli ortamı hazırlamamız faydalı olacaktır.''

''Enflasyonda bir zorlanma ve katılaşma'' gördüklerini ifade eden Yalçındağ, şu görüşleri dile getirdi:

''Yani şunu söyleyebilecek durumda mıyız emin değilim; 'Artık farklı bir ekonomik konjonktüre geldik, bundan sonra bir başka denge ele alalım'. Bunun tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Hatta son raporumuzdan basın böyle çıkarımlar da aldı. Sanki enflasyonla mücadele biraz zayıflatılabilir, bu anlamda Merkez Bankası da bir daha bakabilir diye. Doğrusu ben bundan bu kadar emin değilim, hala kırılgan bir noktamızdır bu. Hala bu noktada devam etmeli. Enflasyonu daha fazla aşağıya çekerek yüksek büyüme hızını yakalamalıyız diye düşünüyorum.''

Yalçındağ, faizlerin yüksek, kurların düşük olmasından kendilerinin de şikayetçi olduğunu ifade ederken, şöyle konuştu:

''Sadece buradaki farkımız, dengeleri iyi korumak. Merkez Bankasına 'Faizi düşürün, kurlarla oynayın' demekle, uzun vadeli, sürdürülebilir, kalıcı bir çözüm elde edeceğimize inanmıyoruz. Bizim elde etmemiz gereken çözüm, sürdürülebilir kalıcı bir çözüm olmalı. Çünkü sürdürülebilir bir kalkınmayı arzu ediyoruz. Şimdi kurlara yapılacak bir müdahalenin siz inanabiliyor musunuz kalıcı bir çözüm olabileceğine? Faizde şu anda siyasi bir baskı uygulanması, Merkez Bankasının üzerine baskı uygulamanın çözüm olabileceğine inanmıyoruz.''

AB ile ilgili ilişkilerin önemine değinen Yalçındağ, AB ile entegrasyon sürecinin devamının da ekonomideki kırılganlıkları azaltacağına inandığını vurguladı.

Teröre ilişkin soruyu yanıtlarken, bunun, Türkiye'nin son günlerdeki en iç acıtıcı sorunu olduğunu ifade eden Yalçındağ, ''Türkiye bir an önce bu beladan kurtulmalı diye duşünüyoruz. Öte yandan bölgeler arası gerek ekonomik gerek kültürel farkların azalması gerekiyor. Türkiye zor bir coğrafya içinde yaşıyor, bu konuda gerekli önlemleri almakta da bir zaafiyet göstermemeliyiz görüşündeyim'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi! 1 NİSAN 2024 PAZARTESİ ÜNİVERSİTELER TATİL Mİ? Seçimden sonraki gün resmi tatil mi, kimlere tatil? Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title