Haberler

Yağlı Boyanın Altından Sanat Eseri Çıktı

Görüntü Dökümü : -Havai Cami iç ve dışından genel görüntüler -Proje Mimarı Ziya Dazkır Röportaj -Restorasyon Çalışmasını Yürüten Mehmet Akçay Röportaj -Cami içersindeki hat, altın varak ve barok süslemelerden görüntüler.

Görüntü Dökümü :

-Havai Cami iç ve dışından genel görüntüler

-Proje Mimarı Ziya Dazkır Röportaj

-Restorasyon Çalışmasını Yürüten Mehmet Akçay Röportaj

-Cami içersindeki hat, altın varak ve barok süslemelerden görüntüler. Yağlı boyanın altından sanat eseri çıktı

Sandıklı ilçesinde 176 yıllık Havai Camisi'nde yürütülen restorasyon çalışmaları sırasında dönemin sanatını yansıtan altın varak, barok ve ahşap tarzı süslemeler gün yüzüne çıkarıldı.

Minberdeki sanat eseri niteliğindeki işlemelerin üstünün, süreç içinde yağlı boya ile kapandığı belirlendi.

Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 1840 yılında inşa edilen caminin restorasyonu için çalışma başlattı. İlk etapta temeli güçlendirilen caminin iç mekanında da düzenleme yapılıyor.

Restorasyon çalışmalarını yürüten yüklenici firmanın sahibi Mehmet Akçay, 176 yıllık caminin süslemelerinin, dönemin sanat, kültür ve ekonomisini yansıttığını belirtti.

Akçay, caminin minberinin 5-6 kat yağlı boya ile boyandığını dile getirerek şunları söyledi:

"Isı tabancaları ile uzun süre uğraşarak minberin tüm ahşap işlemelerini ortaya çıkardık. Bunların korunması için gomalak cila dediğimiz, Afrika'daki bir böceğin kabuklarından elde edilen maddeyi ispirtonun içerisinde eriterek ahşaba süreceğiz. Gomalak cila bu ahşaplar üzerinde bir katman oluşturacak hem ahşabı koruyacak hem de böceklerin ahşaba zarar vermesini engelleyecek. Caminin içerisinde altın varak işlemeler de var. Mumluk, püskül ve rahlelerde altın varak uygulanan cami içerisinde hat süslemeleri ve barok süslemeleri var. Burada bir karma sanat yapılmış ve çok güzel bir şey ortaya çıkmış."

Restorasyon çalışmasını yapan mimar Ziya Dazkırı da barok süslemelere bu bölgelerde çok sık rastlanmadığını, bunların genelde İstanbul'daki yapılarda görüldüğünü bildirdi.

Sandıklı'da barok süslemeye rastlanmasının oldukça ilginç olduğunu belirten Dazkırı, "Barok süsleme tanzimatın son zamanlarda Türkiye'de ortaya çıkan bir şey. Birçok ilde bu süslemeleri göremezsiniz. İstanbul'da barok süslemelere rastlanır. Konya'da bile barok süsleme göremezsiniz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Sandıklı İstanbul Dazkırı Akçay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title