Haberler

Yağışlar, Ihraç Kirazın Kalite ve Fiyatını Düşürdü

AFYONKARAHİSAR'ın Sultandağı ilçesinde üretilen ve 'Napolyon' olarak adlandırılan kirazların yüzde 90'ı başta İngiltere olmak üzere Almanya, Belçika, Fransa, Rusya ve İran'a ihraç ediliyor.

AFYONKARAHİSAR'ın Sultandağı ilçesinde üretilen ve 'Napolyon' olarak adlandırılan kirazların yüzde 90'ı başta İngiltere olmak üzere Almanya, Belçika, Fransa, Rusya ve İran'a ihraç ediliyor. Bu yıl bölgeye yaz aylarında mevsim normalinin üzerinde yağış düşmesi kirazın kalite ve kalibresini düşürdüğü gibi sezon başında 3 TL olan fiyatında, 60 kuruşa kadar gerilemesine neden oldu.

Sultandağı Belediye Başkanı CHP'li Osman Acar, Sultandağı ve Akşehir bölgesinde yıllık yaklaşık 40 bin ton kiraz üretildiğini belirterek, yüzde 90'ının ihraç edildiğini söyledi. Yağışların mevsim normalinin üzerinde seyretmesinin kiraz üreticilerini zor duruma düşürdüğünü belirten Acar, şunları söyledi: "Maalesef sıkıntılar bitmiyor, ülkemize her yıl ortalama 50 milyon dolarlık, ihracat girdisi sağlanan bu bölgenin kirazı ayaklar altında. Yağışlar, kirazın kalite ve kalibresini düşürdü. Bu fiyatlara da yansıdı. Bölgemizdeki kiraz üretimi, aynı zamanda bölge dışına da bir istihdam kaynayağıdır. Güneydoğu Anadolu'ndan gelen tarım işçileri, belediyemiz tarafından kurulan çadırlarda kalıyor ve buruda kiraz toplayarak ekmek parasını kazanmaya çalışıyor. Fakat şu an 3 TL'ye ihraç edilen kiraz, 60 kuruşa kadar düştü. Kiraz üreticimiz, ürününü değerinde satamadığı için bahçesine attığı gübrenin, ilacın, mazot ve işçilik gibi masraflarını karşılayamaz hale geldi. Devletimizin kiraz üreticisine destek olması gerekir. Yoksa iyi bir katma deger sağlayan ihracat kapımız kapanır.Ayrıca bölgemizde yaklaşık yıllık 40 bin ton vişne, 30 bin ton elma, 15 bin tonda kayısı üretimi yapılıyor. "dedi.

Kiraz üreticisi İbrahim Kırtaş (63), "Kiraz fiyatları düştü, üretim masraflarını karşılayamıyoruz. Faturalarımızı ödeyemiyoruz. İhraçatın dışında iç piyasada da pazarlamada sıkıntı yaşıyoruz. Bizlerin 60 kuruştan sattığı 25- 26 kalibre kiraz, İstanbul'da pazarlarda 2.5 liradan satılıyor. Bizlere fırsat versinler vatandaşımız daha ucuza kiraz yesin."dedi.

50 yaşındaki Mustafa Köylü'de, "Bu yıla kadar böyle çile çekmedik. Ürünümüz satamaz hale geldik. İhracatcıda fiyatların düşmesini fırsat bilip, fiyatı daha da düşürüyor."dedi.

Atilla MEMİŞ- Aycan AYDIN AKŞEHİR -KONYA -DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title