Haberler

Yağışlar Buğdayda Rekor Verim Getirecek"

Türkiye'de üretilen buğdayın dane kalitesi açısından öne çıktığı Edirne'de buğdayın başağa kalktığı sırada yaşanan yağış bu yıl rekoltede rekor beklentisini artırdı.

Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'de bu yıl yaklaşık 1 milyon 555 bin dekarlık alanda hububat ekimi gerçekleştirildiğini anlattı.

Çiftçilerin yoğun çalışmalarının karşılığını bu yıl alacağını aktaran Sarı, "Bu verim her anlamda olacaktır. İl geneline baktığımızda hasat edilecek olan sap miktarı hayvanların da ihtiyacını karşılayacaktır. Bu nedenle hayvan yetiştiricilerinin il dışından saman satın almalarına gerek yoktur." dedi.

Edirne'de dane veriminin çoğunlukla iyi olduğunu aktaran Sarı, şunları kaydetti:

"Mayıs ve haziran aylarında ilimizin bol yağış alması, çiçeklenme zamanında havaların serin gitmesi dane verimi için çok olumlu bir durumdur. Danelerin süt oluşum evresinde olduğu bu kritik dönemde, sarı olum devresine kadar hava sıcaklıklarının çok yükselmesi, rüzgarın lodostan esmesi ve dolu düşme riski mevcut olduğundan, gerçek verim rakamları hasadın başlamasından sonra verilebilir. İlimizde ekimi yapılan buğday çeşitlerinin bin dane ağırlıkları 36-42 gram arasında değişmektedir. Son dönemde gerçekleşen yağışların buğdayda daneyi doldurup bin dane ağırlığını üst seviyelere çıkarmasını bekliyoruz. Bu şekilde ekim dönemindeki kuraklığın kardeşin az olmasının yarattığı verim düşüklüğü tolere edilmiş olacaktır. "

Sarı, yağışların buğdayda rekor verim getirmesini beklediklerini dile getirdi.

Türkiye ortalamasının üzerinde

Edirne'deki üreticilerin buğday üretimini bilinçli şekilde gerçekleştirdiğini anlatan Sarı, "Buğday tarımında sertifikalı tohumculuk kullanım oranı, tarımda mekanizasyon kullanım oranı, kullanılan traktör, biçerdöver ve diğer ekipmanların yaşı gübre ve zirai ilaç kullanımı Türkiye ortalamasının üzerindedir" dedi.

Geçen yıl buğday ekilen 1 milyon 368 bin 688 dekardan, 631 bin 459 ton buğday üretiminin gerçekleştiğini anlatan Sarı, sözlerini, şöyle tamamladı:

"2017 sezonu ekim zamanı olan 2016 yılı geç sonbahar aylarında havaların kurak gitmesi ve tohum yatağının geç hazırlanabilmesi dolayısıyla geç ekimler ve kuruya ekimler gerçekleşti buna bağlı olarak çıkışlar gecikti. Geç ekimin olumlu yönü sonbaharda hububata bulaşan mantari hastalıklar ve yaprak bitleri zararının görülmemesi olmuştur. Bu da geçen yıl ilimizde hububat sahalarında zarar yapan sarı cücelik virüsü hastalıklarının bu yıl görülmesine neden olmuştur. Havalar güzel devam ettiği için hububat hastalıkları açısından sorunsuz bir yıl geçirildi. Geçen yıl dönüm başına 461 kilogram buğday alındı, bu yıl verimin yaklaşık 550 kilograma çıkmasını bekliyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 NİSAN 2024 PAZARTESİ ÜNİVERSİTELER TATİL Mİ? Seçimden sonraki gün resmi tatil mi, kimlere tatil? Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi? Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title