Haberler

Yabancılarla İlgili Yeni Düzenlemeler

Adalet Komisyonu, Geçen Dönemden Kadük Kalan ve Hükümet Tarafından Yenilenen Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun Tasarısı'nı Aynen Kabul Etti.

Adalet Komisyonu, geçen dönemden kadük kalan ve hükümet tarafından yenilenen Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun Tasarısı'nı aynen kabul etti.

Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda yasalaşması beklenen tasarıyla bazı yeni özel düzenlemeler de getiriliyor. Tasarının yasalaşması halinde şu yeni düzenlemeler getiriliyor:

- Yabancı hukukun olaya ilişkin hükümlerinin tüm araştırmalara rağmen tespit edilememesi halinde, Türk hukuku uygulanacak. Uygulanacak yabancı hukukun kurallarının başka bir hukuku yetkili kılması, sadece kişinin hukuku ve aile hukukuna ilişkin ihtilaflarda dikkate alınacak. Hukuku uygulanacak devlet, iki veya daha çok bölgesel birime ve bu birimlerde değişik hukuk düzenlerine sahipse, hangi bölge hukukunun uygulanacağı, o devletin hukukuna göre belirlenecek. O devlet hukukunda belirleyici bir hüküm

yoksa, ihtilafla en sıkı ilişkili bölge hukuku uygulanacak.

- Kişinin milli hukukuna göre kazandığı erginlik, vatandaşlığının değişmesiyle sona ermeyecek.

- Kişinin zorunlu olarak Türkiye'de bulunduğu hallerde de Türk hukuku uygulanacak. Böylece yabancı bir kişinin 1 yılı veya daha uzun süreli hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkumiyeti veya trafik kazası gibi bir nedenle Türkiye'de kalması durumunda Türk hukukunun uygulanmasına olanak sağlanacak.

- Nişanlanma ehliyeti ve şartlarında, taraflardan her birinin nişanlanma anındaki milli hukuku geçerli olacak.

- Evliliğin genel hükümleri, eşlerin ortak milli hukukuna tabi olacak. Tarafların ayrı vatandaşlıkta olmaları halinde ortak mutat mesken hukuku, bulunmadığı takdirde Türk hukuku uygulanacak. Bu hükümler, boşanma ve ayrılık sebepleri için de geçerli sayılacak.

- Hava, deniz ve raylı taşıma araçları üzerindeki mülkiyet ve diğer ayni haklar, menşe ülke hukukuna tabi tutulacak.

- Fikri mülkiyete ilişkin haklar, hangi ülkenin hukukuna göre koruma talep ediliyorsa, o ülke hukukuna tabi tutulacak. Taraflar, fikri mülkiyet hakkının ihlalinden doğan talepler hakkında ancak hakkın ihlalinden sonra, mahkemenin hukukunu seçebilecek.

- Tarafların hukuk seçimi yapmamış olması halinde, tüketicinin mutat meskeni hukuku uygulanacak.

- Taşıma ve konaklama ücreti dahil tek fiyat uygulanan ve 'paket tur' diye tanımlanan sözleşmeler, tüketici sözleşmeleri kapsamı içinde yer alacak.

- Fikri mülkiyet haklarına ilişkin sözleşmeler, tarafların seçtikleri hukuk içinde ele alınacak.

- Eşyanın taşınmasına ilişkin sözleşmelerde, tarafların seçtikleri hukuk uygulanacak.

- Kişilik haklarının basın, radyo, televizyon gibi medya yoluyla internet veya diğer kitle iletişim araçları ile ihlalinden doğan taleplere, zarar görenin seçimine göre çeşitli alternatifler sunulacak. Buna göre, zarar veren, zararın bu ülkede meydana geleceğini bilecek durumda ise zarar görenin yaşadığı ülke hukuku, zarar verenin işyeri veya mutat meskeninin bulunduğu ülke hukuku veya zarar veren, zararın bu ülkede meydana geleceğini bilecek durumda ise zararın meydana geldiği ülke hukuku uygulanacak.

Kişilik haklarının ihlalinde cevap hakkı, süreli yayınlarda, münhasıran baskının yapıldığı ya da programın yayınlandığı ülke hukukuna tabi olacak.

- Haksız rekabetten doğan talepler, haksız rekabet sebebiyle piyasası doğrudan etkilenen ülke hukukuna tabi kılınacak. Haksız rekabet sonucunda zarar görenin münhasıran işletmesine ilişkin menfaatleri ihlal edilmişse, söz konusu işletmenin işyerinin bulunduğu ülkenin hukuku uygulanacak.

- Sebepsiz zenginleşmeden doğan talepler, zenginleşmeye sebep olan mevcut veya mevcut olduğu iddia edilen hukuki ilişkiye uygulanan hukuka tabi olacak. Diğer hallerde sebepsiz zenginleşmeye, zenginleşmenin gerçekleştiği yer hukuku uygulanacak.

(AU-MAY-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title