Haberler

Yabancıların Türk Vatandaşlığına İlgilisi Artıyor

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, vatandaşlık talebinde bulunan yabancıların çoğunun, Türkiye'de yatırım yapan ve istihdam sağlayanlardan oluştuğunu belirterek, "Bunlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının çok kıymetli olduğunu bildikleri için hem...

MEHMET FATİH ASLAN - İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, vatandaşlık talebinde bulunan yabancıların çoğunun, Türkiye'de yatırım yapan ve istihdam sağlayanlardan oluştuğunu belirterek, "Bunlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının çok kıymetli olduğunu bildikleri için hem Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına, pasaportuna sahip olmak istiyorlar hem de ekonomik yatırımlarına Türkiye'de devam etmek istiyorlar." dedi.

Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşayan çok sayıda yabancının vatandaşlık talebinde bulunduğunu söyledi.

Yabancı denince de akla sadece Suriyelilerin gelmemesi gerektiğini ifade eden Güner, "Vatandaşlık talebinde bulunan yabancıların çoğu, Türkiye'de yatırım yapan ve istihdam sağlayanlardan oluşuyor. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının çok kıymetli olduğunu bildikleri için hem Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına, pasaportuna sahip olmak istiyorlar hem de ekonomik yatırımlarına Türkiye'de devam etmek istiyorlar. Örneğin pek çok insan ülkelerindeki yatırımlarını, fabrikalarını oradan kaldırarak getirip buraya kuruyor." diye konuştu.

Güner, yatırımcılık yoluyla vatandaşlık talebinde bulunan yabancıların herhangi bir danışmanlık hizmeti almasına gerek olmadığına değinerek, başvuruda bulunacakların genel müdürlüklerinin internet sitesindeki, yabancılar için hazırlanan animasyonu izleyerek kolay bir şekilde başvurularını yapabileceğini anlattı.

Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan yüz binlerce Suriyeli bulunduğunu anımsatan Güner, şu anda 50 bin Suriyeli'nin Türk vatandaşlığına geçirilmesi çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Güner, vatandaşlığa alınacak Suriyelilerin belirli kriterlere göre seçildiğini aktararak, şunları söyledi:

"Bunlar tabii belli özellikleri olan, mesleği bulunan, ülkenin beyin, entelektüel, mesleki ve teknik potansiyeline katkı sunacak insanlar olarak düşünüldü. Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün bize gönderdiği bu vasıftaki 50 bin kişinin vatandaşlık işlemlerini başlattık. Şu ana kadar 7 bin Suriyeli'nin dosyası Bakanlar Kurulu'ndan çıktı. Bu 7 bin reşit kişinin vatandaşlık işlemleri tamamlandı. Reşit 3 bin kişinin dosyası da Bakanlar Kurulunda bekliyor. Bir süre önce de 3 bin reşit kişinin daha dosyasını sayın bakanımızın imzasıyla Bakanlar Kuruluna arz ettik. Bu sayıyla birlikte toplam sayı 13 bin kişi oldu. 13 bin reşit Suriyeli ile ailelerindeki çocuklarla birlikte şu anda toplam 35 bininin vatandaşlık işlemleri bitti. Elimizde 4 bin 500 reşit kişinin daha dosyası var. Bu rakam çocuklarla beraber 15 bin kişiye tekabül ederse, bize hedef gösterilen 50 bin kişiye aşağı yukarı ulaşmış olacağız."

Ahıska Türklerinin vatandaşlık başvuruları başladı

Güner, gündemlerinde olan bir başka konunun da Ahıska Türklerinin Türk vatandaşlığına alınması olduğunu söyledi.

Ahıska Türklerinin vatandaşlığa alınma işlemlerine de başladıklarını kaydeden Güner, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de yaşayan 22 bin civarında Ahıska Türkü var. Bunların 600 civarı iskanlı, Ahlat'ta ve benzer yerlerde. Onlar göçmen statüsünde değerlendirilip vatandaşlığa alınacak. Onun dışında ikamet teskeresiyle Türkiye'de oturup, vatandaş olmayan, çoğu başka ülkenin vatandaşı olan Ahıska Türklerinin Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve Bakanımıza çok yoğun vatandaşlık talepleri vardı. Talimatlar gereği, çocukların sayısı bilinmemekle birlikte 20 bini aşkın Ahıska Türkü'nün vatandaşlık işlemleri başladı. Bu vatandaşlarımıza ulaşılacak ve ulaşıldığı andan itibaren, hatta şimdiden kendileriyle ilgili belgeleri hazırlarlarsa, bu talebe hemen uyarlarsa, hem kendilerinin vatandaşlığa geçmesi hız kazanmış olur hem bu proje bizim açımızdan da daha çabuk sonuçlanmış olur."

Güner, pasaport ve ehliyet işlemlerinin 2018 yılı başından itibaren genel müdürlükleri tarafından yürütüleceğini anımsattı.

Başvuru ve kart basımı gibi bütün işlemlerin kendileri tarafından yapılacağını belirten Güner, şöyle devam etti:

"Şu anda pasaportlar için kişiselleştirme merkezimizde ayrı bir birim oluşturduk. 3 tane kişiselleştirilme makinesi Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Projesi kapsamında getirildi. İlk etapta 400 bin pasaportun teslimini bekliyoruz. Ekim veya kasım aylarında bu konuyla ilgili deneme sürecimiz olacak. Üreteceğimiz pasaportlar şimdiki pasaportlardan farklı olacak. En büyük farkı da şu anki yeni kimlik kartları gibi fotoğraflarımızın bulunduğu ilk sayfa polikarbon kart olacak. Bu bir seyahat kartı aslında. Defterin diğer yaprakları vize için olacak."

Güner, sürücü belgelerinde ise şu an için bir değişiklik ön görülmediğini dile getirerek, pasaport ve sürücü belgeleri için altyapılarının hazır olduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

İçişleri Bakanlığı Sinan Güner Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title