Haberler

Yabancıların En İyimser Analisti AKP'den Aday

Merrill Lynch'in Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanı Olan Mehmet Şimşek Siyasete Soyundu.

AKP'nin geçen yıl Merkez bankası başkanlığı için adını Çankaya'ya gönderdiği Merrill Lynch'in Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanı olan Mehmet Şimşek siyasete soyundu.

Referans'ta Ufuk Korcan imzasıyla  yer alan habere göre dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Merrill Lynch'in Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanı olan Mehmet Şimşek görevinden istifa ederek AK Parti'den milletvekili aday adayı oldu. Son dönemlerde Türkiye ekonomisi ve AK Parti politikaları ile ilgili olarak yazdığı "ılımlı" raporlarla "AK Parti yanlısı" yönündeki eleştirilere maruz kalan Mehmet Şimşek'in, geçen hafta Ankara'ya giderek milletvekili adaylığı konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüğü ve olumlu yanıt aldığı belirtiliyor. Henüz hangi ilden milletvekili adayı olacağı netleşmeyen Mehmet Şimşek'in Merrill Lynch'e istifasını sunmasının ardından tüm konferans ve toplantılarını iptal ettirdiği ve analizlerine son verdiği ifade ediliyor. Öte yandan Merrill Lynch'in Mehmet Şimşek'in istifasını hâlâ değerlendirdiği ve şu ana kadar karara bağlamadığı da söyleniyor.

Son aylarda Türkiye ekonomisi ve AK Parti politikalarıyla ilgili olumlu raporlarıyla "objektif" olmadığı yönünde eleştirilere maruz kalan Mehmet Şimşek, bu eleştirilere "AK Parti hükümeti sürecinde olumlu raporlar kadar olumsuz raporlar da yayınladık. Tüm bu raporlar objektif olarak hazırlandı. Piyasaların geldiği nokta da bunu gösteriyor. Yabancılar milyarlarca doları sadece bir rapora bakarak Türkiye'ye getirmez" yanıtını vermişti.

Mehmet Şimşek'in Merrill Lynch'te başkanlığını yaptığı bölüm Ekim 2006'da hazırladığı raporda siyasi risklerin abartıldığını, Kasım 2006'da ise havanın bulutlu olduğunu ancak fırtınanın gelmeyeceğini açıklamıştı. Merrill Lynch, Şubat 2007'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin pürüzsüz geçeceğini ve AK Parti'nin bir dönem daha iktidar olacağı tahmininde bulunmuştu. Mehmet Şimşek, AK Parti'nin Çankaya için adayının Abdullah Gül olduğunu açıklamasının ardından, "Gül'ün ismi piyasalar için mükemmel bir isim. İsmi açıklandıktan sonra yabancı yatırımcılardan bize gelen tepkiler de hep olumlu yönde oldu" değerlendirmesini yapmıştı. Aynı gün Merrill Lynch, Türk tahvilleri için alım önerisinde de bulunmuştu.

2. DERVİŞ DÖNEMİ Mİ

Geçen yıl AK Parti'nin ilk olarak Merkez Bankası başkan yardımcılığına ardından da Merkez Bankası başkanlığı için adını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderdiği ancak Çankaya'dan vize alamadığı Şimşek'in erken seçim sonrasında olası bir AK Parti hükümetinde önemli görevlere getirileceği tahmin ediliyor. Öyleki Şimşek'in AK Parti'nin yeniden iktidara gelmesi halinde Ekonomi Bakanı Ali Babacan'dan görevi devralacağı ve Babacan'ın da Dışişleri Bakanı olacağı şu anda en fazla taraftar toplayan senaryo. Karısı eski ekonomi Bakanı Kemal Derviş gibi ABD vatandaşı olan Şimşek'in ekonomi bakanı olması durumunda "Türkiye'de 2. Derviş Dönemi" başlayacak yorumları da şimdiden yapılmaya başlandı.

AĞABEY ADAYLIKTAN VAZGEÇİYOR

Bu arada Şimşek'in cuma günü milletvekili aday adaylığı için Milli Eğitim Müdürlüğü Müfettişliği görevinden istifa eden ağabeyi Selahattin Şimşek'in bu kararından vazgeçtiği söyleniyor. İstifasının ardından Ak Parti'den milletvekili aday adayı olacağı söylenen Selahattin Şimşek'in siyasete girme kararından kardeşinin geçen haftaki başvurusunun ardından vazgeçtiği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yaptığı analizlerinde AK Parti'nin genel seçimlerde yüzde 65 olasılıkla tek başına iktidar olacağını ifade eden Mehmet Şimşek AK Parti'nin tek başına iktidar olma ve küçük bir parti ile koalisyon kurma ihtimali toplamının, yani iktidar olma ihtimalinin yüzde 90 civarında olduğunu iddia etmişti. Mehmet Şimşek, Mayıs ayı başındaki raporunda ise AK Parti'nin oy oranını yükselttiğini 22 Temmuz'da yapılacak seçimlerden sonra 3 partinin Meclis'e gireceği öngörüsünde bulunmuştu.    

BURSLA OKUDU, İLANLA İŞ BULDU

1967 yılında Batman'da 9 çocuklu bir ailenin en küçüğü olarak dünyaya gelen Mehmet Şimşek, ortaokul ve liseyi de Gercüş’te bitirdi. Liseden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanan Mehmet Şimşek 1988 yılında buradan en yüksek ikinci ortalamayla mezun oldu ve bir yıl boyunca araştırma görevlisi olarak görev yaptı.

Şimşek, Etibank Bursu ile İngiltere’de University of Exeter'da finans masterı yaptıktan sonra mecburi hizmet için Türkiye'ye geri döndü. Hürriyet Gazetesi’ndeki ABD Büyükelçiliği'nin ekonomist iş ilanına mürcaat eden Şimşek, 5 yıl taksitle Etibank'a borcunu ödedi. 4 yıl ABD Büyükelçiliğinde Türkiye ekonomisi üzerine analizler yapan bir bölümde çalışan şimşek, 1997'de oturma izni aldığı ABD'de New York'a giderek UBS Bank'da işe başladı. 11 aylık çalışmanın ardından İstanbul'a dönen ve Bender Menkul Değerler'de 2 yıl çalışan Şimşek, Merrill Lynch'ten gelen teklifi kabul ederek İngiltere'ye gitti. 2000 yılı yazında başlayan Merill Lynch döneminin ilk günlerinde Mehmet Şimşek’in sorumluluk alanında Akdeniz bölgesi vardı. 2001’in ortasından itibaren de sorumluluk alanına Rusya, Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti de eklendi. Şimşek 2005 yılı sonunda Merrill Lynch'in Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığına getirildi.

MERRİLL LYNCH'İN SON RAPORLARI:

Ekim 2006: Siyasi riskler abartılıyor

Kasım 2006: Hava bulutlu ama fırtına gelmeyecek

Şubat 2007: Seçimler pürüzsüz geçecek, AK Parti bir dönem daha iktidar

Nisan 2007: Çankaya için Abdullah Gül iyi bir aday

Mayıs 2007: AK Parti oylarını artırıyor, Meclis'e 3 parti girer

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title