Haberler

Yabancılara Türkçe Öğretecekler

Deniz Açık - Anadolu Üniversitesi (AÜ) bölge ülkelerinden Türkiye'ye olan talebi göz önüne alarak Türk Dili Sertifika Programı'nı başlattı.

Deniz Açık - Anadolu Üniversitesi (AÜ) bölge ülkelerinden Türkiye'ye olan talebi göz önüne alarak Türk Dili Sertifika Programı'nı başlattı.

AÜ Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AÜ'nün

"Bologna süreci" denen yükseköğretim standartları içinde yıl sisteminden dönem sistemime geçtiğini belirterek, bu süreç içinde yükseköğretimde okuyan öğrencilerin ortak ve belli bir dil seviyeleri yakalamalarının gerektiğini kaydetti.

Buna "Avrupa Dil Ölçütleri" dendiğini ifade eden Prof. Dr. Aydın, şöyle konuştu:

"Sistemi dönüştürürken bunu da dikkate alarak bu ölçütlere uygun yabancı dil programları hayata geçirelim istedik. Bu yönden bir proje başlattık. İlk olarak Cambridge Üniversite Press ile bir araya geldik. Cambridge Üniversite Press'in ileri düzeyde yabancı dil deneyim var. Bizim de açıköğretim deneyimimiz var. İkisini bir araya getirerek uzaktan öğretim yapacağız. Öğrencilerimize, dil ile uzaktan öğretimi nasıl bir arada götürebiliriz diye bir çalışma yaptık. Bu anlamda AÜ ve Cambridge Üniversite işbirliğiyle bütün kitaplarımızı Avrupa Dil Ölçütleri'ne göre hazırladık. Bu kitaplar, öğrencilerimize veriliyor. Bunların içinde çeşitli açıklamalar, DVD'ler var. Öğrenciye bir de şifre veriyoruz. Cambridge Üniversitesi'ne girerek oradaki materyallerden de yararlanabiliyor. TRT Okul üzerinden yabancı dil desteği de vereceğiz. Daha sonra benzer uygulamayı Almanca ve Fransızca üzerinden gerçekleştirdik."

-"Türkçe'ye bölge ülkelerinden muazzam bir talep var"-

Prof. Dr. Aydın, yabancı dil üzerine eğilirken Türkçe'yi de unutmadıklarını bildirdi.

Türkiye'ye ve Türkçe'ye muazzam bir talebin olduğunu anlatan Prof. Dr. Aydın, şöyle devam etti:

"Bu anlamda bizim sertifika programlarımızdan birisi Türk Dili Programı'dır. Türk dili öğrenmek isteyenler internet üzerinden sisteme girebilir. Orada geliştirilebilir. Türkçe de Avrupa Dil Ölçütleri'ne göre gidiyor. İleri düzeyde Türkçe öğrenmek isteyenler için bir projeyi başlattık. TRT ile işbirliği halinde televizyon desteğini de yanına koyarak Türkçe'mize katkı sağlayacağız. Türkçe'sini geliştirmek isteyenler, oradan girebilir. Türkçe'ye bölge ülkelerinden muazzam bir talep var. Türkiye'de okumak ve Türk şirketlerinde çalışmak isteyenler Türkçe'ye talep gösteriyor. Çok sayıda Türk dizisi bölge ülkelerinde izleniyor. Bazen hayat duruyor. O dizileri daha rahat izleyebilmek için de Türkçe'ye talep var. Bu talebe de yanıt vermek için de, e-Türkçe öğrenme çalışmamız devreye girecek. O çalışmamızı sürdürüyoruz."

Yayıncı: Mürsel Çetin - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Deniz Açık Türkiye Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title