Haberler

Yabancılara Mülk Satışı... - Harita Ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Çolak: - ''ab Vatandaşları İle Aynı Haklara Sahip Olmayan Bizler İçin Eşitlik Değil, Adalet Gözetilmeli''

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Celil Çolak, yabancılara mülk satışıyla ilgili olarak, ''AB vatandaşları ile aynı haklara sahip olmayan bizler için eşitlik değil, adalet gözetilmeli'' dedi.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Celil Çolak, yabancılara mülk satışıyla ilgili olarak, ''AB vatandaşları ile aynı haklara sahip olmayan bizler için eşitlik değil, adalet gözetilmeli'' dedi.

Çolak, Bursa ve Türkiye genelinde yabancılara mülk satışı ile ilgili hazırladıkları raporu açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında, ''Doğrudan Yabancı Yatırım'' kanunu gereği satışlardan doğrudan yabancı yatırımcılar dışında herkesin yararlandığını belirtti.

Ocak 2003-Ekim 2004 tarihleri arasındaki 22 aylık dönemde gelen 3 milyar 948 milyon dolarlık yabancı sermayenin 2 milyar 255 milyon dolarlık bölümünün, Türkiye'de taşınmaz mal alımına yönelik olduğunu ifade eden Çolak, uzmanlara göre gelen paranın ekonomiye katkısının oldukça düşük olduğunu savundu.

Çolak, 2004 yılı ocak-ekim döneminde fiilen gelen 2 milyar 386 milyon dolarlık yabancı sermayenin, 1 milyar 268 milyon dolarlık bölümüne Türkiye'de taşınmaz mal alımı için izin verildiğine değinerek, şöyle konuştu:

''Sadece 893 milyon dolarlık bölümü ise doğrudan yatırıma yönelik olmasına rağmen, bu tutarın küçümsenecek bir bölümü yeni yatırım amaçlı. 2003 yılı rakamları daha da çarpıcı. Önceki yılın tümündeki 1 milyar 562 milyon dolarlık yabancı sermaye girişinin 987 milyon doları taşınmaz alımı, sadece yüzde 26.5'lik bölümü ise doğrudan yatırım amaçlı.''

Bu satışların mütekabiliyet (karşılıklılık) esasına göre düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Çolak, ''Ayrıca AB vatandaşları ile aynı haklara sahip olmayan bizler için eşitlik değil, adalet gözetilmeli. 'Herkes alsın' eşitliğinden ziyade adalet gözetilmeli. Biz ne zaman AB üyesi olur vizesiz serbest dolaşım hakkı elde ederiz, o zaman eşitlik olur. Aksi durum, adaletsiz bir durum yaratmaktadır'' dedi.

Çolak, Hatay, Kilis ve GAP bölgelerinde Suriyelilerin, Bursa, Balıkesir, Ege kıyıları ve Fener Patrikhanesi civarında ise Yunanistan vatandaşlarının mülk alımının daha fazla olduğuna işaret etti.

Bursa'daki satışların yüzde 90'ının Yunanlılara yapıldığını ifade eden Çolak, şunları kaydetti:

''Ülkemizi seven, ülkemiz değerlerine saygı duyan bizimle yaşamak isteyen insanların turistik bölgelerde bağımsız bölüm olarak aldıkları, villa ya da apartman dairesi gibi ferdi mülk alımları masumane karşılanabilir. Ancak, yukarıda sayılanları pek makul ve masum sayamayacağımız da ortadadır. Bursa'da yabancılara yapılan taşınmaz satışları oranı on binde iki olup, 200-250 hektar alana karşılık gelmektedir. Burada da dikkat edilecek konu mülk alımlarının çoğunun Yunanlar tarafından gerçekleştirilmesidir.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title