Haberler

Yabancılara Devlet Eliyle Konut

Yabancılara mülk satışında 'İspanya modelinin' Türkiye'de de hayata geçirilmesine dönük protokol, Maliye Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında imzalandı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın imza koyduğu protokole göre, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından TOKİ'ye bedelsiz devredilen Hazine taşınmazları üzerinde, İdare tarafından “arsa karşılığı gelir paylaşımı” yoluyla, villa kentler ve tatil köyleri inşa ettirilecek.

TOKİ, söz konusu yöntemle ihale edilecek arazi ve arsaları, Milli Emlak Genel Müdürlüğünden talep edecek. Devralınan taşınmazlar üzerinde yapılacak olan işin ihalesi de, “Satış, Devir, İntikal, Kiraya Verme, Trampa, Sınırlı Ayni Hak Tesisi ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale Yönetmeliği” hükümlerine göre gerçekleştirilecek.

İşin projelendirilmesi, süresi ve ödemeler, sözleşme hükümlerine göre yürütülecek. İşin takibinden de TOKİ sorumlu olacak.

TOKİ tarafından yapılacak olan arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalesi sonucunda, teklif edilen İdare Payı Gelirinin yüzde 50'si, TOKİ'nin hesaplarına yatırıldığı günü takip eden 15 gün içinde Milli Emlak Genel Müdürlüğüne aktarılacak.

Yüklenici tarafından vadesinde ödeme yapılmaması nedeniyle TOKİ'nin faiz, gecikme zammı veya diğer adlar altında uyguladığı cezaların yüzde 50'si de, aynı şekilde bu Genel Müdürlüğe intikal ettirilecek.

Satışların vadeli olması halinde ise 15 günlük süre, tutarın TOKİ hesabına geçmesinden sonra başlayacak.

MALİYEYE DE SATIŞ RAPORU

Günlük satışlar sonrasında TOKİ hesaplarına aktarılmış, yüzde 50'si de Maliye Bakanlığına gönderilmiş bedellerin, herhangi bir nedenle alıcıya iadesinin gerektiği hallerde, iade tutarının tamamı TOKİ hesaplarından verilecek. Milli Emlak Genel Müdürlüğünce iade edilmesi gereken pay, bu kuruluşa verilecek ilk paydan mahsup edilecek.

TOKİ ile yüklenici arasında düzenlenen arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı sözleşmesinin feshi halinde, TOKİ'nin yanı sıra Milli Emlak Genel Müdürlüğüne de ödeme yapılmayacak.

Satışların başlamasını takiben, yüklenici tarafından düzenlenecek ve TOKİ'ye verilecek satış raporlarının bir örneği Milli Emlak Genel Müdürlüğüne de gönderilecek.

Protokol uyarınca, TOKİ tarafından talep edilen taşınmazlardan, ilgili mevzuatı gereğince devrinde sakınca bulunmayanların devrini bizzat Milli Emlak Genel Müdürlüğü yapacak.

5 YILDIZLI OTELCİLİK HİZMETİ

Maliye Bakanı Unakıtan'ın bu ülkede yaptığı incelemelerin ardından Türkiye'de de hayata geçirilmesini istediği İspanya modeli, Maliye Bakanlığı ve TOKİ arasında imzalanan bu protokol ile hayata geçirilecek.

Protokol çerçevesinde Çanakkale'den Mersin'e kadar olan sahil bandı ve kaplıcaların bulunduğu yörelerde, yabancılar için villa kentler ve tatil köyleri inşa edilecek.

TOKİ, Maliye Bakanlığının da yardımıyla bu yörelerde yabancılar için ikinci konut yaptırılacak arazileri belirleyecek. Ardından da buralar bedelsiz olarak hemen TOKİ'ye devredilecek.

TOKİ, söz konusu yerlerde, hasılat paylaşımı yöntemiyle ihaleye çıkacak. İnşa aşaması ile birlikte ikinci konut niteliğindeki bu yerler yurt dışında pazarlanmaya başlanacak. Satışlar, doğrudan mülk ya da devre mülk satışı şeklinde olacak. Buralarda kiralama yapılmayacak.

Villa kent ve tatil köylerinin satış gelirleri, önce TOKİ'nin hesabına girecek. Yüzde 50'lik Maliye payı da, 15 gün içinde bu kurumun hesabına aktarılacak.

TOKİ'nin düşündüğü modelde, Antalya, Muğla, Aydın, Fethiye ve Mersin'e kadar olan sahil bandında inşa edilecek villa kent ve tatil köyleri, az katlı binalardan oluşacak. Buralar, tenis kortları, golf sahaları, yeşil alanlar, yürüyüş parkurları, sağlık tesisleri, alışveriş merkezleri ve diğer sosyal tesislerle donatılacak.

Özel sektör eliyle işletilecek bu yerlerde, hak sahiplerine 5 yıldızlı otelcilik hizmeti sunulacak.

Villa kentler ve tatil köyleri kurulurken, kıyıların tahrip edilmemesi ve yeşil dokuya zarar verilmemesine de özen gösterilecek.

İSPANYOL FİRMALARI DA İLGİLENİYOR

Öte yandan Maliye Bakanlığı yetkilileri, yapılan araştırmalarda, yabancıların, altyapısı hazır ve havaalanlarına yakın yerlerde inşa edilecek ikinci konutları tercih ettiklerinin belirlendiğini söylediler.

Bu çerçevede, villa kent ve tatil köylerinin sahil bandında bu özellikleri taşıyan, ancak ileride kendileri de yeni bir cazibe merkezi olabilecek araziler üzerinde kurulacağını kaydeden yetkililer, sistemle ilgili şu bilgileri verdiler:

“İspanya'da özellikle Malaga bölgesi, neredeyse tümüyle ikinci konutlara ayrılmış. 50 metre karelik yerler 300 bin avroya, 70-80 metre karelik yerler 400-450 bin avroya satılıyor. Bu ülkede 1,5-2 milyon metre karelik alan üzerine, yabancılar için hastanesinden alışveriş merkezine kadar her şeyi olan mini kentler kurulmuş. Bunlar maket üzerinden satılıyor. İşletmeyi de bir firma üstleniyor.

Ülkemizde de yabancılar için bu tür yerler inşa edilecek. Buralar, şehir merkezlerinin biraz dışında, ama hak sahiplerine her türlü hizmetin sunulduğu yerler olacak.

Bu projeyle yabancı şirketler bile ilgileniyor. Bizzat İspanya'dan 3-4 firma bize gelip, (Biz, hasılat paylaşımı yoluyla, İspanya modelini burada da yapalım) teklifinde bulundu. Ama yapım işi tamamen TOKİ tarafından yürütülecek.”

YURT İÇİNE DE SATIŞ OLACAK

Bu arada yetkililer, yabancılar için kurulacak villa kent ve tatil köylerinden, yurt içine de satış yapılabileceğini bildirdiler.

Projelerini üstlenen firmaların kendileri ya da anlaşacakları pazarlama şirketlerinin yurt dışında satış kampanyaları düzenleyeceğini kaydeden yetkililer, “Ancak tabii ki yurt içinden de buralardan mülk edinenler olacak. Bizim için önemli olan, devlete ait arazilerin bu şekilde yüksek getiri sağlayacak şekilde değerlendirilmesi. Bu şekilde araziler ekonomiye kazandırılacak. Bu işten devlet de karlı çıkacak” şeklinde konuştular.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title