Haberler

Yabancı Yatırımcıların Türkiye'ye İlgisi Artıyor

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (Yased) Genel Sekreteri Mustafa Alper, 1990'lı Yıllarda Türkiye'ye 700 Milyon Dolar Yatırım Yapılırken, Bu Rakamın 2006 Yılında 21 Milyar Dolara Yükseldiğini ve Yabancı Sermayenin Artarak Türkiye'ye Girmesinin Ekonomik Açıdan Olumlu Bir İlerleme Olduğunu Söyledi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Sekreteri Mustafa Alper, 1990'lı yıllarda Türkiye'ye 700 milyon dolar yatırım yapılırken, bu rakamın 2006 yılında 21 milyar dolara yükseldiğini ve yabancı sermayenin artarak Türkiye'ye girmesinin ekonomik açıdan olumlu bir ilerleme olduğunu söyledi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde 'Dünyada ve Türkiye'de Uluslararası Yatırımlar' konulu bir konferans düzenlendi. 420 kişi kapasiteli salonda konferansı sadece 20 kişinin dinlemesi dikkat çekti. YASED Genel Sekreteri Mustafa Alper, derneklerinin amaçlarını anlatarak konferansa başladı. Alper, YASED'in Türkiye'de uluslararası alanda iyi bir rekabet ortamı oluşturmak, Türkiye'ye uluslararası yatırım sokmak ile bilgi ve danışmanlık hizmeti sunmayı amaçlayan bir dernek olduğunu ifade etti. Uluslararası yatırım anlamında dünyada ciddi bir potansiyel olduğunu vurgulayan Alper, bu yatırımdan gelişmekte olan ülkelerin her geçen gün daha çok pay aldığını söyledi. Alper, dünyada yıllık olarak 1.5 trilyon dolarlık yatırım gerçekleştirildiğini belirterek, "2006 yılında en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken ülkeler arasında Türkiye 21 milyar dolarlık pay ile 16. sıraya çıkmıştır. Gelişmekte olan ülkelere yatırım kaymaları olduğu son yıllardaki çizelgelerden net olarak anlaşılmaktadır. Türkiye'nin 2006 yılı çizelgesinde 16. sıraya yükselmesi güzel bir atılımdır. Türkiye'nin, en fazla uluslararası doğrudan yatırım yaptığı ülkeler sıralamasında ise 2006 yılı verilerine göre 0.9 milyar dolar ile 51. sırada olduğu gözlenmiştir. Bu demektir ki Türkiye'ye dışarıdan yatırım yapılırken, ülkemizden diğer ülkelere tahmin edildiği kadar yatırım yapılmamaktadır" dedi.

Türkiye'nin ekonomik anlamda önü açık bir ülke olduğunu ifade eden Mustafa Alper, uluslararası yatırım konusunda her yıl daha iyiye gidildiğini vurguladı. Alper, ülkeler geliştikçe dünya yatırımları konusunda aldıkları payların da aynı oranda arttığını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'ye yatırım konusunda yabancı ilgisi her geçen gün artıyor. Bu, çizelgelerden de net bir şekilde gözlenmektedir. 1990'lı yıllarda Türkiye 700 milyon dolarlık yatırım alırken, bugün bu rakam 21 milyar dolara yükselmiştir. Son 5 yılda uluslararası yatırım konusunda ülkemize en fazla yatırım yapan yabancı ülkeler Hollanda, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve Yunanistan olarak görülüyor. Bununla birlikte dünya pazarında şirket yönetme konusunda ülkemiz çok ciddi kalifiye eleman yetiştirmektedir. Türkiye'ye yatırım yapan şirketler yönetim kadrosunu geldikleri ülkelerden değil, Türkiye'den karşılamaktadır." Konferansa Van YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hülya Özdemir ve üç fakülte dekanı ile birlikte toplam 20 kişi katıldı.

(AKK-GS-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title