Haberler

Yabancı Sermaye Stratejisi Raporu... - Yased Başkanı Şaban Erdikler: - ''(sermaye Girişi İle İlgili) Uzun Vadeli Trende Bakmak Lazım. Türkiye, Bölgede Güvenli Bir Liman Durumunda''

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Şaban Erdikler, Orta Doğu'daki gelişmelerin uzun vadede Türkiye'ye yabancı sermaye girişini etkilemeyeceği görüşünü dile getirirken, ''Türkiye, bölgede güvenli bir liman durumunda'' dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Şaban Erdikler, Orta Doğu'daki gelişmelerin uzun vadede Türkiye'ye yabancı sermaye girişini etkilemeyeceği görüşünü dile getirirken, ''Türkiye, bölgede güvenli bir liman durumunda'' dedi.

Erdikler, YASED tarafından hazırlanan ''Türkiye İçin Bir Yabancı Sermaye Stratejisine Doğru'' adlı raporun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, önemli konularda bir politika ve stratejisi olmayan toplumların, başkalarının stratejilerinde birer oyuncu olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Uzun yıllardır Türkiye'nin yabancı yatırımları çekme konusunda sahip olduğuna inandıkları müthiş potansiyelinin, son yıllarda başarılı çalışmalarla önemli bir performans gösterdiğine işaret eden Erdikler, ''Türkiye'nin yıllık 15-20 milyar dolarlık yatırım çekme potansiyelinin bugün çok rahat hayata geçirilebildiğini görüyoruz'' dedi.

Erdikler, son yıllarda yakalanan başarının sürdürülebilir olmasının hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, hazırlanan rapor ile yabancı yatırımları çekmede sürdürülebilirliği sağlama ve büyümeye katkıda bulunulmanın amaçlandığını kaydetti. Şaban Erdikler, şu görüşleri dile getirdi:

''Stratejide yer aldığı üzere, 2005-2009 yılları arasında minimum 10 milyar dolarlık yatırım sınırının yakalanması ve bunu takiben 2010-2014 yılları arasında bu rakamın yıllık minimum 15 milyar dolara çıkartılmasıyla ekonomi üzerinde ilave yüzde 1,5-2'lik bir büyüme sağlanacaktır. Bu hedefler tamamen gerçekçi senaryolar baz alınarak belirlenmiştir. İyi senaryolar baz alındığında büyümeye olan katkının daha yukarılara çıkartılabilmesi söz konusu olabilecektir.''

-''ORTA VE UZUN VADEDE TEKNOLOJİ YOĞUN YATIRIMLAR ÇEKİLMELİ''-

Kısa vadeli makroekonomik öncelikler için çekilecek doğrudan yabancı yatırım türünün önemli olmadığını belirten Erdikler, ''Orta ve uzun vadede doğrudan yabancı yatırım stratejisinin hedefi, teknoloji yoğun yeni yatırımlar çekmek olmalıdır'' görüşünü aktardı.

Erdikler, doğrudan yabancı yatırım stratejisini geliştirmek ve uygulamak için doğrudan Başbakanlığın himayesinde, kamu-özel sektör işbirliğiyle, yarı özerk statüde bir yatırım promosyon ajansının kurulması gerektiğini vurgularken, yatırım ortamının uluslararası düzeye çıkartılması için hukukun üstünlüğü ilkesinin eksiksiz uygulanması, etkin yönetişim ve rekabet ortamı için kurumsal kapasite yaratılması gerektiğini aktardı.

Vergi sisteminin yatırımların önünde bir engel olmaktan çıkarılması gerektiğini de ifade eden Erdikler, stratejik hedefle uyumlu olarak öncelikli sektörler belirlenmesinin önemine işaret etti.

-''HELVAYI YAPMAK ÜZEREYİZ''-

Şaban Erdikler, rapor tanıtımının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yabancı sermaye konusunun günlük tartışmalara dahil edildiğini kaydeden Erdikler, bu davranıştan kaçınılması gerektiğini görüşünü aktardı.

Türkiye'nin altyapısını belli ölçülerde tamamladığını, yatırım ortamında iyileşme sağlandığını belirten Erdikler, ''Artık helvayı yapmak için gerekli malzemeler var. Helvayı da yapmak üzereyiz. Günlük tartışmalara kapılırsak kıvamı tam tutturamayız'' diye konuştu.

-ORTA DOĞU'DAKİ GELİŞMELERİN OLASI ETKESİ

Orta Doğu'da gelişen olayların, yabancı sermaye girişini nasıl etkileyeceği yönündeki soru üzerine Erdikler, doğrudan yabancı yatırım denildiği zaman konjonktürel değişmelerden etkilenmeyen sermaye yatırımlarının düşünüldüğünü ifade etti.

Erdikler, bu tür olayların verilen kararları etkileyeceğine işaret ederek, şöyle konuştu:

''Ama uzun vadeli trende bakmak lazım. Buna baktığımızda, gelip geçici olduğunu düşündüğümüz olaylardan etkilenmeyeceğini öngörüyoruz. Bu tür olaylar her zaman olmuştur. Türkiye, bölgede güvenli bir liman durumundadır.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title