Haberler

Yabancı Bayraktan Türk Bayrağına Geçiş İçin Ek Süre İsteniyor

Tekneler bayraksız kaldı Mustafa SARIİPEK/MARMARİS (Muğla), (DHA) YABANCI bayraktan Türk bayrağına geçiş için tanınan süreyi iyi değerlendiremeyen özel yat sahipleri, ek süre istiyor.

Tekneler bayraksız kaldı

Mustafa SARIİPEK/MARMARİS (Muğla), (DHA)

YABANCI bayraktan Türk bayrağına geçiş için tanınan süreyi iyi değerlendiremeyen özel yat sahipleri, ek süre istiyor. Bandrası altında oldukları ülkelerle ilişkisi kesilen, ancak tanınan süre içinde Türkiye'deki işlemleri tamamlanamayan 300 özel yat 'bayraksız' kaldı. Martı Marina Genel Müdürü Ercan Güneştutar, "Bu durumda olan sadece bizim marinada 15-20 tekne var. Acil çözüm şart" derken, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızırreis Deniz, sorunun özel yat sahiplerinin güvensizliğinden kaynaklandığını söyledi.

Türk amatş"r denizciliğinin gelişmesini uzun yıllar ağır bişimde frenleyen, Türk yatşıları yabancı bayrak şekmeye zorlayan Motorlu Taşıtlar vergisi'nin (MTV) kaldırılması, geşici bir sşre işin KDV'nin yşzde 1'e indirilip ş'TV'nin sıfırlanması düzenlemeleri, geçen yıl yürürlüğe girdi. Bu çerçevede, yabancı bayrak taşıyan özet yatlara, Türk bayrağına geçiş için 30 Kasım 2009 tarihine kadar süre tanındı. Bu süre sonunda 1237 yat, Türk bayrağına geçti. Bu arada bandrası altında bulundukları ülkelerden kayıtlarının silinmesi için gerekli işlemleri yapan 300 tekne, Türkiye'de süreyi iyi değerlendiremeyince 'bayraksız' kalma ve denize çıkamama tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Marmaris'in Orhaniye Köyü'ndeki Martı Marina Genel Müdürü Ercan Güneştutar, yabancı bayraklı özel yatlara Türk bayrağına geçiş için tanınan sürenin çok kısa olduğunu belirterek, sıkıntının buradan kaynaklandığını söyledi. Düzenlemelerin yürürlüğü girdiği geçen Ağustos ayından sonra, özel yat sahiplerinin durumun netleşmesi için beklemeyi tercih ettiklerini ve kaldırılan vergiler yerine ödenecek harçlar konusunda endişe duyduklarını kaydeden Güneştutar, Denizcilik Müsteşarlığı ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yaptıkları açıklamalarla yatçıları ikna ettiğini hatırlattı. Ancak sürenin 30 Kasım 2009'a kadar olmasının sıkıntılı bir süreç yaşanmasına neden olduğunu ifade eden Güneştutar, "İnsanlar özel yatlarının, bayrağından çözülme işleminde gecikmeler yaşadı. Evraklarını tamamlayıp Türkiye'ye geldiklerinde süre doldu. Sadece bizim marinada bu durumda olan ve teknesini kullanamadığı için marinaya bağlayıp giden 15-20 özel yatçı var. Bu tekneler bu yıl Türkiye sahillerinde gezemeyecekler" dedi. Özel yat sahiplerinin kendilerine tanınan sürenin 2-3 ay daha uzatılmasını istediğini kaydeden Güneştutar, "Eğer bu uzatılırsa en az 2 bin teknenin daha Türk bayrağına geçeceğini tahmin ediyorum. İşin maddi boyutunu bir kenara bırakın gittiğiniz ülkelerde kıpkırmızı Türk bayrağının dalgalanmasının vereceği manevi haz ve manevi güç bambaşka" diye konuştu.

MÜSTEŞARLIKTAN YENİ BİR ÇALIŞMA

Denizcilik Müsteşarlığı'nın internet sitesinde ise "Özel teknelerde Türk bayrağı dönemi" başlığıyla yapılan açıklamada, "Müsteşarlığımızca yapılan tespitlerde, Türk bayrağına geçmek isteyip tanınan süre sonuna kadar işlemlerini bitiremediği için geçemeyen 300 civarı tekne ile yine bu durumdan faydalanmak isteyen diğer deniz taşıtlarının Türk bayrağına geçişini sağlamak için KDV ve ÖTV indirimi hususunda Bakanlar Kurulu kararı çıkartılmasına yönelik çalışma devam etmektedir. Kararın çıkartılması halinde bu tekneler de Türk bayrağına geçebilecektir" denildi.

TEKNE SAHİPLERİ DEVLETİN JESTİNİ GÖREMEDİ

Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızırreis Deniz de, özel yat sahiplerinin bu konuyu tam kavrayamadığını belirtti. Deniz, "Türk bayrağına geçiş için verilen süre içerisinde tekne sahiplerinde güvensizlik vardı. Kafalarında sorular vardı. Sonraki süreçte geçmeye karar verdiler ama yine de en son güne kadar beklemeyi tercih ettiler. Özel yat sahiplerinin kendi hata ve güvensizliklerinden kaynaklandı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın düşüncesi bunu süresiz yapmaktı ama olmadı. İşin gerçeği devlet üzerine düşeni yaptı, ama tekne sahipleri bu jesti göremedi" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title