Haberler

Yabancı Basın: "Hayal Gerçekleşiyor"

Btc’nin Resmi Açılışı, Yabancı Medyaya Da Yansıdı. Btc’nin Stratejik Önemine Dikkat Çekilirken "orta Asya’da Çin, Rusya Ve Abd Arasında Patlak Veren Boru Hatları Savaşında Btc’nın Birinci Derecede Stratejik Önemi Var: Washington’un İstediği Doğu-batı Enerji Koridoru Açılıyor" Yorumu Yapıldı.

“21’nci Yüzyılın İpek Yolu” olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattının resmi açılışı, dünya basınında da yankı buldu. BTC’nin stratejik önemine dikkat çekilirken “Orta Asya’da Çin, Rusya ve ABD arasında patlak veren boru hatları savaşında BTC’nin birinci derece bir stratejik önemi var: Washington’un istediği Doğu-Batı enerji koridorunu açıyor” yorumu yapıldı. BBC, bugünkü açılışı “Hayal, 11 yıl sonra, nihayet resmen gerçekleşiyor” şeklinde değerlendirdi.

FİGARO: WASHİNGTON’UN İSTEDİĞİ OLDU

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro da “Orta Asya’da Çin, Rusya ve ABD arasında patlak veren boru hatları savaşında BTC’nin birinci derecede stratejik önemi var: Washington’un istediği Doğu-Batı enerji koridorunu açılıyor” görüşünü dile getirdi.

BTC, WASHİNGTON’UN DOSTU ÜLKELERDEN GEÇİYOR

Projenin gerçekleşmesinde ABD’nin oynadığı öncü rolüne dikkat çeken gazete, boru hattının güzergahının “Moskova’nın müttefiki” olarak nitelendirdiği Ermenistan’ı dışladığını belirterek “BTC sadece Washington’un dostu ülkelerden geçiyor” diye yazdı. Gazete, Azerbaycan’nın NATO’ya yaklaştığına, Gürcistan’ın Amerika’nın etki alanında bulunduğuna, Türkiye’nin ise ABD’nin “sadık müttefiği” olduğuna dikkat çekti.

BTC’nin stratejik öneminin, Kazakistan ile geçen ay yapılan anlaşma ile güçlendiğini kaydeden gazete, Rusya’nın bu anlaşmayı önleme çabalarının sonuç vermediğini savundu. Gazete, “BTC, Moskova için bir başarısızlık demek” görüşünü aktardıktan sonra “Ancak, ABD konumunu güçlendirmeye çalışırken Ruslar ile bir çatışma arzulamıyor” yorumuna da yer verdi.

WASHİNGTON TİMES: AB İÇİN ÖNEMLİ KOZ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Projenin Batı’nın enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi açısından taşıdığı öneme vurgu yapan Washington Times de Türklerin boru hattını Türkiye’nin, isteksiz Avrupa Birliği’ne girmesini sağlama kampanyasında önemli bir koz olarak gördüklerini yazdı.

Buna karşın analistlerin “boru hattının stratejik değerinin savuncularının öne sürdüğünden daha az olmasından korktukları”nı yazan gazete, Batı’ya yönelik Hazar petrolünün çoğunu Rus boru hatlarının taşımayı sürdüreceğini kaydetti.

Türkiye’nin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için giderek dana çok Rusya’ya başvurduğunu da savunan gazeteye konuşan Washington’daki Stratejik ve Uluslarası Etüdler Merkezi’den Türkiye uzmanı Bülent Alirıza, boru hattının ABD’nin Rusya’dan bağımsız bir Doğu-Batı merkezini yaratmaya yönelik güçlü desteği ile inşa edildiğini kaydetti. Alirıza, “Oysa şimdi merkez ülkenin eskiye oranla Rusya’ya daha çok bağımlı olması ironiktir” ifadesini kullandı.

Rusya’nın, Türkiye’nin Nabucco Boru Hattı üzerinden Batı’ya Rus gazı taşımasını istediği görüşlerine de yer veren gazete, bunun Washington ile sorunlar yaratabileceği yorumlarına da dikkat çekti.

BBC: PROJENİN STRATEJİK ÖNEMİ DE VAR

İngiliz yayın kurumu BBC de petrolün aslında geçen ay İskenderun Körfezi’ne ulaştığını belirterek, “Tören, bu anlamda sembolik. Ancak Türkiye bu törene çok önem veriyor ve bugüne kadar yapılanların en görkemlilerinden biri olması için hiçbir masraftan kaçınmadı” dedi.

İlk imzaların atıldığı 1994 yılında boru hattının pek çok yorumcuya göre bir hayalden ibaret olduğunu belirten BBC, “Bu hayal, 11 yıl sonra, nihayet resmen gerçekleşiyor” ifadesini kullandı.

BBC, boru hattının yıllık kapasitesinin 50 milyon ton olduğuna dikkat çekerek bunun dünyanın günlük petrol üretiminin yaklaşık 80'de birini oluşturduğunu kaydetti.

Petrol boru hattından Türkiye'nin ilk aşamada, yılda 200 milyon dolar kazanç elde etmesi beklendiğini kaydeden BBC “Ama projenin Türkiye için önemi yalnızca ekonomik değil aynı zamanda stratejik” dedi. BBC, “Ankara’nın hedefi, Ceyhan’ı, dünya çapında bir petrol pazarı haline getirmek” yorumunu da yaptı.

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title